Röste.nu – Röste.nu-logotype 2018

Nyhetsarkiv 2022
Läs vad som händer/hände i Röste, Bollnäs, Sverige och världen

Vad har hänt tidigare i år och föregående år? Nyhetsarkivet sträcker sig tillbaka till 2005. På den tiden hette sidan Röste Bygdegårdsförening och fanns under passagen.se.

Nyheter från 2005 och framåt

2005

2006

2007

2008

2009
2010

2011

2012

2013

2014
2015

2016

2017

2018

2019
2020

2021

2022

Januari:
Ganska lugnt nyårsfirande i landet
Mycket folk i farten men inga allvarligare incidenter
Röste.nu – Dieselpriser på ny rekordnivå 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
REKORDDYRT ATT TANKA. På lördagen (8 januari 2022) kostade en liter diesel 20:14 kronor. Minuterna innan bilden togs var priset 20:62. Det miljovänliga HVO-bränslet är också rekorddyrt, över 24 kronor.

Dieselpriset på ny rekordnivå
På måndagen (10 januari 2022) kostade en liter 20:92
Coronapandemin

Smittspridningen i Bollnäs och Ovanåker fortsatt värst i länet
Ny smittotopp i Bollnäs med 188 fall på sju dagar • ’’Nu ser vi effekterna av julfirandet’’
Åtta nya åtgärder och rekommendationer mot omikron
Smittan på rekordhöga nivåer • ’’Avstå från större fester och middagar’’
Statsministern har testat positivt för corona
Ska jobba hemifrån, uppges må bra efter omständig-heterna • Även Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP) har smittats
Röste.nu – Bandyboll på isbanan i Röste 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Ensam bandyboll på isbanan

RÖSTE 14 januari 2022
Det spelas både bandy och hockey på isbanan vid Dönjegården. Bilden togs den 9 januari, före stormen och tövädret. Isens status just i dag är okänd.

Över 1 000 elabonnenter i Bollnäs strömlösa på söndagen (2022-01-16)
’’SMHI har utfärdat en gul samt orange varning för mycket hårda vindbyar’’
Röste.nu – Nyheter – 70-arig tall vid Dönjegården blåste av 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2021. Kamera: Nikon D7000.
STOR GREN BRÖTS AV. Under stormen på söndagskvällen blåste en stor gren av från tallen vid Dönjegården. Grenen hamnade tvärs över byvägen och blockerade trafiken men det röjdes undan på måndagen

70-årig tall blåste av vid Dönjegården
’’Invigningstallen’’ är i dåligt skick och ska fällas

RÖSTE 16 januari 2022
Den tall som planterades vid Dönjegården en tid före invigningen 1952 fick känna på krafterna från söndagens storm. En stor gren från toppen blåste av och landade på marken och byvägen nedanför. Skadan avslöjade ett träd i dåligt skick som ska fällas inom kort.


Den stora tallen intill Dönjegården har alltså stått där i bra precis 70 år. Dönjegården firar 70-årsjubileum till sommaren. När gården invigdes i juni 1952 var trädet bara en halv meter högt ungefär. Tallen överlevde stormen Dagmar 2011, som nog var ännu starkare och pågick längre. Men under söndagens kraftiga blåst över hela Sverige gav den till viss del vika. En stor och tung gren från toppen orkade inte stå emot vinden utan bröts av och föll till marken med ett brak. Inledningsvis låg dess topp över byvägen och blockerade trafiken men under måndagen röjdes hindret bort. En gatubelysningslampa följde med i fallet. Vid måndagens styrelsemöte i Dönjegården diskuterades hur man ska göra med trädet.
   – Enligt dem som kan träd så är tallen rutten i toppen och vid nästa storm finns risk att fler grenar blåser av och i värsta fall kan det bli skador på gården. Det bästa är att fälla den så snart som möjligt, informerade ordförande Nina Norell. I skrivande stund (20 januari 2022) är trädet och grenen fortfarande kvar, men det är oklart hur länge. Det har återigen börjat blåsa.
   Mötet funderade också kring om man kan göra något med stammen när trädet väl fällts för att bevara det framöver. En ledamot föreslog att man skulle såga fram en Snoddas-byst eller -staty att placera någonstans vid Dönjegården, men några beslut är inte fattade än.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – 70-arig tall vid Dönjegården blåste av 2022
STOR OCH TUNG. Grenen som blåste av väger åtskilliga kilon och tur i oturen att den blåste av ganska sent på kvällen när ingen befann sig i närheten.

Röste.nu – 70-arig tall vid Dönjegården blåste av 2022
I DÅLIGT SKICK. Tallen är rutten i stammen på sina ställen och bör fällas.
Coronapandemin

Regeringen förlänger restriktionerna
’’Extremt hög smittspridning just nu’’ • Kan avvecklas tidigast 9 februari
Kvinna omkom i tågkollision norr om Arbrå
Olyckan skedde i bevakad plankorsning – Trafikverket och polisen utreder
Sverige bäst i Europa på handboll
Finalslog Spanien på söndagskvällen – Niclas Ekberg avgjorde på straff
Röste.nu – Allmänhetens åkning på isbanan vid Dönjegården 2022
Foto: Emeli Linné, 2022.

Allmänhetens åkning på isbanan

RÖSTE januari 2022
Det har varit ganska mycket folk på den ’’nya’’ isbanan vid Dönjegården i vinter. Här ser vi från vänster Melinda Lust Blixt, Alexander Röstberg-Lennartsson, Elias Lindskog, Måns Lust Blixt och Edvin Nyman i målburen.

Röste.nu – Bandyhallsbygget i Bollnäs – Väggar på plats
Foto: Pär Nordqvist, 2021. Kamera: Nikon Coolpix A900.

Bandyhallsbygget januari 2022

BOLLNÄS 28 januari 2022
Väggarna har börjat komma på plats. Nu diskuterar man om man ska ha grusgolv som planerat eller satsa på betonggolv. Detta efter att bandyhallen i Gubbängen utanför Stockholm fått problem med grusgolvet. Kylrören under grusbädden har skadats. Hallen måste stängas i närmare ett år för att rätta till problemen. Ska man bygga betonggolv i stället sticker kostnaderna iväg avsevärt.

Röste.nu – Invigningstallen vid Dönjegården fälls 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Här fälls ’’invignings-tallen’’ vid Dönje-gården

Planterades inför invigningen 1952

RÖSTE 29 januari 2022
Den tall som planterades vid Dönjegården före invigningen 1952 blåste delvis av under den kraftiga stormen i mitten av januari. En stor gren från toppen gav vika och landade på marken och byvägen nedanför. Skadan avslöjade ett träd i mindre bra skick som fälldes två veckor senare.

Den stora tallen intill Dönjegården hade alltså stått där i bra precis 70 år. När gården invigdes i juni 1952 var trädet bara en halvmeter ungefär och hade enligt uppgift planterats en tid före invigningen.
   Åren gick och trädet blev större och större. Flera generationer Röstebor minns trädet i olika stadier. Men under stormen på söndagskvällen (16 januari) gav det till viss del vika. En stor och tung gren från toppen bröts av och föll till marken. Inledningsvis blockerades byvägen av den stora grenen men under måndagen röjdes hindret bort. En gatubelysningslampa följde med i fallet.
   Vid styrelsemötet i Dönjegården på tisdagskvällen diskuterades hur man ska göra med trädet. Efter att en trädkunnig person gjort en bedömning kom mötet fram till att det bästa var att fälla det så snart som möjligt så att det inte blåser av på fler ställen framöver.
   Det fanns funderingar på att göra något av en del av stammen, kanske en byst eller staty av Gösta ’’Snoddas’’ Nordgren, men det gick inte att hitta någon motorsågsskulptör eller liknande i brådrasket.
   På lördagsmorgonen (29 januari) kom en grupp skogsarbetare till gården för att fälla tallen och röja undan grenen som blåst av. Det hela förflöt utan problem. Tallen föll mot fotbollsplanen som beräknat. Därefter inleddes arbetet med att kvista stammen och dela upp den i sektioner som sedan lastades på en traktorvagn och forslades bort
   Vid räkning av årsringarna kom man fram till 75 stycken. Trädet var alltså några år när det planterades vid Dönjegården en tid före invigningen. Många förvånades över att det överlevde invigningsdagen då omkring 10 000 människor fanns i omlopp vid gården. I sommar firar Dönjegården 70 år, men utan sin tall. Kanske kan en ny planteras då?

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Invigningstallen vid Dönjegården fälls 2022
NYFÄLLD TALL. Den stora tallen vid Dönjegården har precis fällts och ska nu kvistas och delas.

Röste.nu – Invigningstallen vid Dönjegården fälls 2022
INTE EN KOTTE VAR I NÄRHETEN när tallen föll i kanten av fotbollsplanen, precis som planerat.

Röste.nu – Invigningstallen vid Dönjegården fälls 2022
MER ÖPPET VID DÖNJEGÅRDEN. När tallen nu försvunnit är gården mer synlig. Ornäsbjörken vid altanen fyller 30 år till sommaren.

Röste.nu – Invigningstallen vid Dönjegården fälls 2022
SISTA FÄRDEN. En stor del av stammen lastas för vidare transport.
Fyra svenskar omkom i lavin i Österrike
Åkte offpist när de begravdes i snömassorna
Februari:
Röste.nu – Coronapandemin – Restriktioner slopas 9 februari 2022
Foto: Pär Nordqvist direkt från SVT:s presskonferens 3 februari 2022.
GLÄDJANDE BESKED. På onsdag nästa vecka, 9 februari, slopas så gott som alla restriktioner i samband med coronapandemin. Statsminister Magdalena Andersson informerade om detta på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Restriktionerna slopas den 9 februari – Sverige jublar
Statsminister Magdalena Andersson (S): ’’Det börjar bli dags att öppna upp Sverige igen – pandemin är på väg in i en helt ny fas’’
Röste.nu – Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt fyller 50 år 2022
Foto: 50-åringen, 2022. Kamera: Nikon D7100.

Så firades redaktör’n på halvsekelsdagen 4 februari 2022

Den 4 februari fyllde redaktör’n för röste.nu och Bygdens Nytt 50 år! Alla vet nog vem det är vid det här laget. Dagen bestod av grattishälsningar på telefon och sociala medier, goda bakverk och mat men även ett enträget tutande på vägen utanför.

Bland de fysiska gratulanterna märktes Lars och Marie från Nygårds som kom med blommor och stämde upp i sång vid ingången. Jag blev glatt överraskad. Av föreningens sekreterare Åse Järpenge fick jag en räkstubbe, alltså en smörgåstårta med räkor på toppen. Jag är ingen räkälskare utan ersatte skaldjuren med rökt skinka. Henrik och Nils från Hans-Nils gård hjälpte mig äta upp den limpstora tårtan. Eller rättare sagt, bara Henrik. Nils gillar inte smörgåstårta, inte än i alla fall. Han är bara 14 år. Facebookkontot överöstes med gratulationer från när och fjärran, mest när. Jag hade fullt upp med att tacka alla. Har jag missat någon så tar jag igen det här.

STORT TACK FÖR ALLA GRATULATIONER PÅ MIN 50-ÅRSDAG. Hoppas att 60-årsdagen är väldigt långt borta. Jag är skärrad av tidens hänsynslöshet sedan 30 år.

   Den stora blomstergruppen, som levererades senare på fredagskvällen, sprider en doft av jul i hela huset. Det är hyacinter som doftar. Samtidigt som födelsedagsfirandet invigdes även OS i Peking. Jag avnjöt invigningen mitt i uppvaktandet.
   I morse vid åttatiden (5 februari) tog jag in alla skyltar med tuta-uppmaning, som placerats ut på tre strategiska ställen i byn. Hade jag glömt det hade det troligen tutats hela lördagen också, vilket varit lite överkurs. Och i kväll, 5 februari, är det dags för Melodifestivalen 2022 från en arena i Stockholm. Vilken helg det blev! Till på köpet öppnas Sverige upp nästa vecka. PARTY!!!

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt fyller 50 år 2022
Foto: 50-åringen, 2022. Kamera: Nikon D7100.
’’TUTA-SKYLT’’ I DET BLÅ. Denna skylt var utplacerad längs Hammarbacksvägen under stora delar av bemärkelsedagen. På lördagen togs den ner för att spara på bilisternas signalhorn.

Röste.nu – Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt fyller 50 år 2022
UPPMANAR ATT SIGNALERA. Här är de tre skyltar som orsakade tutningarna i byn på fredagen. Handstilen känns igen, vi vet vem som ligger bakom.

Röste.nu – Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt fyller 50 år 2022
JULGRUPP I FEBRUARI. Den här blomsteruppsättningen är gjord hos Mobackes Trädgårdscenter i Bollnäs och har klara julinslag. Både glittret och hyacinterna har ett julstuk, eller så kan gruppen användas hela vintersäsongen.

Röste.nu – Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt fyller 50 år 2022
OS-INSPIRERAT. OS i Peking är inne på första tävlingsdagen och i vardagsrummet lyser OS-elden i en glasskulptur från Orrefors 1992 placerad i en ljusring av metall.

Röste.nu – Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt fyller 50 år 2022
BLOMMOR FRÅN GRANNARNA. En bukett blandade blommor från familjen Nygårds och ett kort med handskriven hälsning kaligrafisk stil.
Jakobs och Bengtsson direkt till final i Mellon
Danne Stråhed skrällde med plats i semifinalen, f d Andra chansen

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
Vilket sagolikt och korkat haveri, SVT

Melodifestivalen 2022, resultat deltävling 1:

Till final:
Cornelia Jakobs – ’’Hold me closer’’
Robin Bengtsson – ’’Innocent love’’


Till semifinal:
Theoz – ’’Som du vill’’
Danne Stråhed – ’’Hallabaloo’’


Utslagna:
Plats 5: Omar Rudberg – ’’Moving like that’’
Plats 6: Shirely Clamp – ’’Let there be angels’’
Plats 7: Malou Prytz – ’’Bananas’’


Antal röstande: 207 996
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 594 955 kronor

Röste.nu – Ingvar Oldsberg är död 20220210 Tv-profilen Ingvar Oldsberg är död
Avled på torsdagen (10 februari) efter kort tids sjukdom • Ledde ’’På Spåret’’, ’’Tipsextra’’, ’’Här är ditt liv’’ och ’’Bingolotto’’

Foto: Pär Nordqvist, 1996. Kamera: Chinon CG-5 (analog).
SPELADE IN I BOLLNÄS. Ingvar Oldsberg ledde tv-programmet ’’Jobbjakten’’ som en oktoberdag 1996 besökte Bollnäs där jobb skulle ordnas till arbetslösa.
Röste.nu – Melodifestivalen deltävling 2 – John Lundvik och Liamoo 2022
Foto: Skärmdump från SVT:s direktsändning från Avicii Arena 12 februari 2022.

Liamoo och John Lundvik direkt till final i Mellon
Fick ’’glädjeblackout’’ efter resultatet

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
Lundviks ballad är ett oslagbart snarkpiller

Melodifestivalen 2022, resultat deltävling 2:

Till final:
Liamoo – ’’Bluffin’’, (fick flest röster av alla)
John Lundvik – ’’Änglavakt’’, 92 poäng


Till semifinal:
Alvaro Estrella – ’’Suave’’, 69 poäng
Tone Sekelius – ’’My way’’, 62 poäng


Utslagna:
Plats 5: Samira Manners – ’’I want to be loved’’, 35 poäng
Plats 6: Browsing Collection – ’’Face in the crowd’’, 33 poäng
Plats 7: Niello & Lisa Ajax – ’’Tror du att jag bryr mig’’, 21 poäng


Antal röstande: 541 541
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 321 865 kronor

Två personbilar kolliderade i Norrborn

RÖSTE/NORRBORN 17 februari 2022
Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen larmades SOS om en olycka mellan flera fordon norr om Bollnäs. Olyckan inträffade längs den asfalterade delen av Fröstevägen, i höjd med infarten till Brukshundklubben.
   Två personbilar hade kolliderat, en av dem tillhörde hemtjänsten inom Bollnäs kommun. Vägbanan var mycket spårig vid tillfället och det tros ha bidragit till kollisionen. Räddningstjänst, ambulans och polis kallades till platsen, skriver helahälsingland.se. Två personer var inblandade i olyckan. De fördes till sjukhus för kontroll av vad som bedömdes som lindriga skador och chock.

Röste.nu – Nyheter – Anna Batchelor från Röste gör tv med stjärnglans 2022
Foto: Privat.
ANNA OCH POWERKVINNORNA. Anna Batchelor har producerat senaste säsongen av Svenska powerkvinnor. Från vänster influencern Antonija Mandir, läkaren Mouna Esmaeilzadeh och komikern Kristina ’’Keyyo’’ Petrushina.

Anna från Röste gör tv med stjärnglans
Har producerat flera stora realityserier • ’’Roligt men också pressande’’
Röste.nu – Melodifestivalen deltävling 3 – Cazziopeia och Anders Bagge 2022 Foto: Skärmdump från SVT:s direktsändning från Avicii Arena 19 februari 2022.

Anders Bagge till final trots scenskräcken
Bröt ihop efter beskedet att han gått vidare • Faith Kakembo gör honom sällskap

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
En hisnande utklassning av Bagge

Melodifestivalen 2022, resultat deltävling 3:

Till final:
Anders Bagge – ’’Bigger than the universe’’, (fick flest röster av alla)
Faith Kakembo – ’’Freedom’’, 79 poäng


Till semifinal:
Lisa Miskovsky – ’’Best to come’’, 75 poäng
Cazzi Opeia – ’’I can’t get enough’’, 67 poäng


Utslagna:
Plats 5: Linda Bengtzing – ’’Fyrfaldigt hurra!’’, 37 poäng
Plats 6: Lancelot – ’’Lyckligt slut’’, 35 poäng
Plats 7: Tribe Friday – ’’Shut me up’’, 19 poäng


Antal röstande: 556 791
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 478 608 kronor

Röste.nu – Melodifestivalen deltävling 4 – Klara Hammarström och Medina 2022
Foto: Skärmdump från SVT:s direktsändning från Avicii Arena 26 februari 2022.
HON KLARA’ DET! Klara Hammarström och Medina gick direkt till final från den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen. Klara har rötterna i Delsbo.

Delsbobördiga Klara Hammarström och Medina direkt till final
Favoriten och skrällen gjorde gemensam sak

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
Tävlingen lever men resten är skadeskjutet

Melodifestivalen 2022, resultat deltävling 4:

Till final:
Klara Hammarström – ’’Run to the hills’’, (fick flest röster av alla)
Medina – ’’In i dimman’’, 84 poäng


Till semifinal:
Anna Bergendahl – ’’Higher power’’, 73 poäng
Lillasyster – ’’Till our days are over’’, 65 poäng


Utslagna:
Plats 5: Angelino – ’’The end’’, 37 poäng
Plats 6: Tenori – ’’La Stella’’, 37 poäng
Plats 7: Malin Christin – ’’Synd om dig’’, 16 poäng

Mars:
Två unga män skjutna i Söderhamn – en har avlidit
Stor polisiär insats i jakten på gärningsmän
Röste.nu – Semmelpremiär på fettisdagen 2022
Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7100.

Fettisdagen firas med semlor

RÖSTE 1 mars 2022
Är man fet ska man hålla igen, kanske, men annars kan man äta en eller två semlor. Tyvärr åt jag mina i går, tjuvstartade alltså. Kan jag motstå att köpa en i dag också och lägga på övervikten ytterligare?

Cazzi Opeia i tårar efter glädjebeskedet i Mellon
Fyra bidrag gick direkt till final i lördagens semi

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
90 minuter som ingen får tillbaka

Melodifestivalen 2022, resultat semifinal:

Till final:
Anna Bergendahl – ’’Higher power’’
Tone Sekelius – ’’My way’’
Theoz – ’’Som du vill’’
Cazzi Opeia – ’’I can’t get enough’’


Utslagna:
Alvaro Estrella – ’’Suave’’
Danne Stråhed – ’’Hallabaloo’’
Lisa Miskovsky – ’’Best to come’’
Lillasyster – ’’Till our days are over’’


Antal röstande: 584 876
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 2 247 152 kronor har samlats in till förmån för skydd och trygghet för människorna i Ukraina och intilliggande länder.

Röste.nu – Bygdens Nytt-logotype 2018
rättar


Tallen planterades inte...

I senaste Bygdens Nytt och på nyhetsplats här på roste.nu skrev vi i februari att den stora tallen vid Dönjegården, som stormskadades och sedan fälldes, hade planterats vid Dönjegården i samband med invigningen 1952. Det stämmer inte. Tallen har kommit i jorden på naturlig väg, troligen av frötallar från den intilliggande skogen. Men den fanns där när gården invigdes, i mycket späd ålder. Det här uppger föreningsmedlemmar i det äldre gardet, som minns när gården byggdes 1951–52.
Röste.nu – Isbanan på tidningshusets gård 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2021. Kamera: Nikon D7100.

Varning för halka!

RÖSTE 10 mars 2022
På tidningshusets gård är det isbana som gäller, nästan som vid Dönje-gården. Se upp om ni har ärende hit så att ni inte halkar! Isen bör försvinna ganska snart men fram till dess är en varning på sin plats. Någon sand finns inte. Dålig vinterplanering, får man lov att säga.


Foto: Skärmdump från SVT:s direktsändning från Friends Arena 12 mars 2022.
2022 ÅRS VINNARE I MELODIFESTIVALEN. Cornelia Jakobs har precis tagit emot Sångfågeln och intervjuas av festivalens sidekick Farah Abadi.

Cornelia Jakobs vinner Melodifesti-valen
Anders Bagge var folkets favorit men juryn valde Jakobs

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
Juryn är knäppare än Kalle Anka

Melodifestivalen 2022, resultat final:

1. ’’Hold me closer’’ – Cornelia Jakobs – 146 poäng
2. ’’Bigger than the universe’’ – Anders Bagge – 121 poäng
3. ’’In i dimman’’ – Medina – 109 poäng
4. ’’Bluffin’ ’’ – Liamoo – 91 poäng
5. ’’My way’’ – Tone Sekelius – 84 poäng
6. ’’Run to the hills’’ – Klara Hammarström – 83 poäng
7. ’’Som du vill’’ – Theoz – 65 poäng
8. ’’Änglavakt’’ – John Lundvik – 60 poäng
9. ’’I can’t get enough’’ – Cazzi Opeia – 55 poäng
10. ’’Freedom’’ – Faith Kakembo – 51 poäng
11. ’’Innocent love’’ – Robin Bengtsson – 34 poäng
12. ’’Higher power’’ – Anna Bergendahl  – 29 poäng


Antal röstande: 1 081 671
Antal kronor samlades in till Radiohjälpen: 5 928 488 kronor har samlats in till förmån för skydd och trygghet för människorna i Ukraina och intilliggande länder.

Stödpaket på 14 miljarder för höga el- och bränslepriser
Drivmedelsskatten sänks tillfälligt • Extrastöd för bilägare
Röste.nu – Singelolycka på riksväg 83 vid Korvgatan 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon Coolpix A900.
SINGELOLYCKA VID KORVGATAN. På söndagseftermiddagen körde en bil av riksväg 83 i höjd med Korvgatan. Bilen hamnade till slut innanför stängslet till järnvägen och upp på järnvägsvallen.

Körde av vägen och landade på järnvägsvall

RÖSTE 20 mars 2022
På söndagseftermiddagen larmades SOS om en singelolycka i höjd med Korvgatan i Röste. En bil hade kört av vägen och slutligen hamnat innanför stängslet längs järnvägen, farligt nära spåret.


Det var vid 14-tiden som olyckan inträffade. Två fordon från räddningstjänsten och ambulans anlände varvid riksväg 83 spärrades av strax norr om Korvgatan. Bilen stod då i diket och hade demolerat stängslet till järnvägen. Fordonet stod för nära spåret uppe på banvallen. Föraren klarade sig undan fysiska skador, men chockades.
   – Bilisten har kommit norrifrån och kommit över på fel sida av vägen, fortsatt ner i diket och genom stängslet som går längs järnvägen och upp på banvallen. Vi vet inte varför olyckan inträffat, säger insatsledare Ingemar Jonsson.
   Under den en och en halv timma som räddningsinsatsen pågick spärrades riksvägen av i omgångar. Det bildades köer både norrut och söderut. Vid 15.30-tiden kunde trafiken flyta på som vanligt igen.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Singelolycka på riksväg 83 vid Korvgatan 2022
RÄDDNINGSINSATS. Det tog en bra stund innan bilen i diket kunde bärgas.

Röste.nu – Singelolycka på riksväg 83 vid Korvgatan 2022
KÖER VID OLYCKSPLATSEN. Under den en och en halv timme långa räddningsinsatsen var vägen avstängd från och till, varvid köer bildades.
Röstenu – Marskatt på promenad 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
KATT PÅ PROMENAD. En katt dyker plötsligt upp under min korta promenad.

Marskatt på promenad – fotografen blev så glad...

RÖSTE 24 mars 2022
Marskatter, vad skiljer dem från vanliga katter? Mja(u), det är främst att de löper, söker sig en partner, vilket företrädesvis sker i mars. Det här kan vara en marskatt, eller så är det inte det. Fin var den i alla fall, när den kom gående vid sidan av ån en mulen dag i slutet av... mars.
   Jag var ute i ett annat ärende när jag träffade på katten av en slump. Det blev några bilder, vare sig den ville eller inte. Kallas det för misshandel?

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Marskatt på promenad 2022
PÅ JAKT? Den smyger i vassen vid ån, kanske i jakt på något.

Röste.nu – Marskatt på promenad 2022
HÄR FÅR DEN NOG och passerar kvickt fotografen.
Röste.nu – Omställning till sommartid 2014 Dags för sommartid natten mot söndag

Klockan ställs fram en timme, som vi surt förlorar. Enligt ett tidigare EU-förslag skulle 2021 ha varit sista året med tidsomställning, men det ser ut som att den blir kvar ett tag till.Mångsidige under-hållaren Sven Melander är död
Avled i sviterna av cancer på torsdagen (31 mars)
April:
Nyamko Sabuni (L) avgår
Dåliga opinionssiffror en av orsakerna • Johan Pehrson ny partiledare
Våren får vänta – nu kommer snöovädret till Hälsingland
Snöfall och piskvind på fredagen
Personbil och lastbil i sidokrock
Inträffade i höjd med Biltema på måndagsefter-middagen
Röste.nu – Krokus vid Bollnäs Resecentrum 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon Coolpix A900.

Krokus i full blom

BOLLNÄS 12 april 2022
Dessa små gula krokusar växer utanför Bollnäs resecentrum och är ett säkert vårtecken, även om de planteras varje år. Eller är krokusen en perenn?

Röste.nu – Glad Påsk 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Påsktradition hålls vid liv i Röste

På skärtorsdagen (14 april 2022) fick Röste besök av påskkärringar och påskgubbar av alla möjliga slag. Hästen Harry drog en liten vagn där fyra påskpyntade barn satt. Jakob Iljegård och Johanna Göransson samt Jakobs syster Malin anordnade denna påskaktivitet för sjunde eller åttonde gången.
   Promenaden gick från Fröste, förbi Wickbers och vägen fram till gamla skolan där bilden togs. Sedan fortsatte färden mot Dönjegården och så småningom ut till Fröstevägen igen. Barnen sprang och ringde och knackade på dörrar och ville önska glad påsk, men många hade inte kommit hem från jobb och skola än, så det blev en besvikelse. Alla var dock glada att få vara med och inleda påsken på det här traditionella sättet.


Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
PÅSKEKIPAGE. Johanna Göransson, Malin Iljegård, hästen Harry och fyra barn i vagnen önskar glad påsk.

Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
GULA SOM KYCKLINGAR. Flickorna har målat sina ansikten i kycklinggult.

Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
PÅSKTRADITION. Strax bortanför Wickbers lantbruk kunde man se detta ekipage på skärtorsdagen.

Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
BARN SPRED PÅSKGLÄDJE. Här lämnas vagnen för att springa iväg och önska glad påsk hos familjen Bjärne.

Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
INGEN HEMMA. Tyvärr var det ingen hemma här heller. Barnen blev lite besvikna.

Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
I HÄSTVAGNEN. Barnen hade jättekul i vagnen bakom hästen.

Röste.nu – Påsktradition hålls vid liv i Röste 2022
PÅ PÅSKPROMENAD. Malin Iljegård med häst, vagn och barn passerar Strids.
Röste.nu – Här hamnade Dönjegårdstallen efter fällningen 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
TALL I HUGGEN FORM. Tallen vid Dönjegården blåste av under en storm i januari, fälldes för säkerhets skull och hamnade på parkeringen vid Röste badhus.

Här hamnade Dönjegårdstallen efter fällningen

RÖSTE 15 april 2022
I slutet av januari fälldes det stora trädet vid kortsidan av Dönjegården och stammen delades i flera mindre sektioner. Slutstation för trädet blev parkeringen vid Röste badhus där den har sällskap av en annan tall som fälldes samma dag. Det är oklart när stockarna ska kapas upp till ved. Badhusföreningen har redan ved för det kommande året. Men det finns i alla fall material för påfyllning senare.
   Vi kan samtidigt berätta att trädet inte planterades som vi skrev i förra numret. Det handlar alltså om helt naturlig föryngring.


Röste.nu – Här hamnade Dönjegårdstallen efter fällningen 2022
RIKTIGA DONINGAR. Flera hundra kilo trä inlindad i bark.
Bygdens Nytt tappar färgen

RÖSTE 15 april 2022
Vid föreningsstämman i februari togs beslutet att Bygdens Nytt ska tryckas i endast svartvitt framöver, alternativt med fram- och baksida i färg, på grund av kostnaderna. Röste Bygdegårdsförening gjorde även en stor ekonomisk förlust under 2021 på grund av pandemin, vilket också bidragit till beslutet.

Tidningen har tryckts helt i färg sedan 2017, men då fanns sponsorer som mot annons betalade för både den och tryckningen. Nu är det svårare när ingen sponsor finns.
   Det kostar 3 500 kronor per gång att trycka Bygdens Nytt i fyrfärg, 16 sidor och 320 exemplar. I endast svart blir kostnaden 1 894 kronor, alltså ungefär häften. Om man sedan vill ha två sidor i färg blir det ungefär 500 kronor dyrare, alltså kring 2 300.
   Dessutom har antalet utgåvor minskats från fem till fyra, vilket skedde redan i september 2019. Sen kom pandemin och tidningen låg nere i över ett år. Vid föreningsstämman i februari röstades det i frågan och det blev jämnt skägg mellan dem som ville ha tidningen i färg och dem som ville övergå till svartvitt med två sidor i färg. En ledamot föreslog att upplägget med två sidor i färg skulle provas under 2022 och utvärderas vid 2023 års föreningsstämma.
   Tidigare var det Henrik Olofsson som skötte indrivningen av sponsorer, men det har han inte tid med längre när han är toppolitiker på flera nivåer. En särskild post för marknadsföring skulle inrättas i styrelsen, men det är oklart om det går att genomföra.
   – Det verkar heller inte finnas något intresse bland byns företagare att sponsra. Sedan tidingen övergick till färgtryck har ytterst få hört av sig med intresse att annonsera. Tidningen verkar inte vara gångbar på annonsmarknaden, säger redaktören för tidningen.
   Nästa nummer kommer ut i slutet av maj, och innehåller då annonser om evenemang ända fram till ankracet. Det blir ingen sommartidning i juli.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Röste.nu – Ny Brotorgsplan allt närmare verklighet 2022
Foto: Point Properties
LINDEXHUSET I NY SKEPNAD. Så här är det tänkt att Lindexhuset ska se ut om fastig-hetsbolaget Point Properties får bygga bostäder på fastighetens nuvarande parkeringsdäck och bygga in cementfasaden.

Ny Brotorgsplan allt närmare verklighet
Point Properties vill bygga bostäder på Åhléns- och Lindexfastigheterna • Länsstyrelsen och Länsmuséet har invändningar

OBS! Artikeln finns på helahälsingland.se och kräver abonnemang för att kunna låsas upp
Röstefamilj vägrar att flyga på semestern
Tar sig ändå till solen – så gör Pernilla, Meja och Siri

OBS! Artikeln finns på helahälsingland.se och kräver abonnemang för att kunna låsas upp
Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
DÖNJEGÅRDSTALLEN SKA BRINNA. Resterna av tallen vid Dönjegården fraktades till isbanan på måndagskvällen och blir grunden för årets majkase.

Dönjegårdstallen blir majkase

RÖSTE 25 april 2022
Kvistar och grenar från den gamla tallen som fälldes vid Dönjegården i vintras har nu fraktats till isbanan för att bli stommen till årets majkase. Det skedde på måndagskvällen med traktorhjälp. Det finns en till rishög på isbanan, kan det bli två kasar i år?


För några veckor sedan hade Röste bygdegårdsförening för avsikt att flytta majkasen från isbanan till hörnet av fotbollsplanen där det tidigare var en volleybollplan, men det avstyrdes med tanke på brandrisken och den intilliggande skogen. Kasen blir kvar på isbanan, trots att den är halverad efter vinterns isläggning. På måndagskvällen flyttades kvarvarande ris från tallen ner till isbanan med traktor, som kördes av Ingemar Gustafsson. De sista resterna av den gamla tallen ska alltså eldas upp på Valborgsässoafton på lördag. Det går fortfarande bra att bidra med ris, portarna till isbanan står öppna. Men något annat än ris och obehandlat trä utan spikar får inte köras dit.
   Den andra högen är kvar efter fjolårets upprensning av isbanan, då stora mängder sly och buskar röjdes undan och lades i en hög mitt på planen. Där ligger också ett uttjänt bänkbord i form av kaffeved. Frågan är nu om det kan bli två eldar i år. Det vore i så fall historiskt.
   – Tveksamt eftersom den andra högen innehåller behandlat trä och det får man inte elda, säger ordförande Nina Norell när delar av styrelsen kollade läget vid isbanan.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
RESTERNA AV TALLEN. Lars Norgren bär fram en tallkvist för upphämtning. Till vänster Anita Bodin.

Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
TAR TAG OM RISET. Ingemar Gustafsson rensar upp med traktorn.

Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
LAGARBETE. Anita Bodin, Åse Järpenge och Tomas Frisk gör en gemensam insats inför Valborg.

Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
RISET SKA BORT TILL VALBORG. Tomas Frisk och Åse Järpenge jobbar vidare.

Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
SISTA SVÄNGEN. Lars Norgren och Tomas Frisk lägger på de sista grenarna för transport till isbanan.

Röste.nu – Dönjegårdstallen blir majkase 2022
2022 ÅRS MAJKASE som den såg ut den 25 april.
Röste.nu – Nu inleds Valborgsfirandet 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.

Nu inleds Valborgsfirandet 2022 på Dönjegården
Röste.nu – Valborgsfirande vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
VALBORGSFIRANDE I RÖSTE. Inte sedan 2019 har det firats Valborg vid Dönjegården i Röste. Coronapandemin var i vägen både 2020 och 2021.

Valborg för första gången på tre år

RÖSTE 30 april 2022
2020 och 2021 års firande ställdes in på grund av coronapandemin, men på lördagskvällen var det äntligen dags för det första Valborgsfirandet sedan 2019. Ett 40-tal personer slöt upp vid Dönjegården när majkasen tändes vid 20-tiden. Redan före tändningen av kasen drogs vinnarna i vårens kontantlotteri av Nina Norell och Åse Järpenge. Fröstebon Hanna Svensson vann första pris på 3 000 kronor. En välavlönad kväll, med andra ord. Se dragningslistan nedan. Ett annat firande gick av stapeln vid 21-tiden i Fröste vid torpet Pålars. Henrik Olofsson hade egen kase med ett tiotal firare på plats. Medan Dönjegårdens eld slocknade redan efter 45 minuter höll sig denna levande i två timmar.


Röste.nu – Valborgsfirande vid Dönjegården 2022
HANNA VANN CASH. Hanna Svensson kammade hem förstapriset i kontantlotteriet och blev med ens 3 000 kronor rikare i kontanter.

Dragningslista Röste Bygdegårdsförenings kontantlotteri 2022

1. Hanna Svensson, Fröste, vann 3 000 kronor på lott nr 144.
2. Ellen Tällberg, Bollnäs, vann 1 500 kronor på lott nr 092.
3. Malin Groth, Röste, vann 750 kronor på lott nr 194.


Röste.nu – Valborgsfirande i Fröste 2022
VALBORG I FRÖSTE. Det blev en lång men kylig kväll vid majkasen mittemot Pålars torp i Fröste. Elden värmde gott.
Maj:
Röste.nu – Nyheter – Valborgsfirande vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
VALBORGSFIRANDE I RÖSTE. Inte sedan 2019 har det firats Valborg vid Dönjegården i Röste. Coronapandemin var i vägen både 2020 och 2021.

Valborg för första gången på tre år

RÖSTE 30 april 2022
De två senaste åren har Valborgsfirandet ställts in på grund av coronapandemin, men på lördagskvällen var det äntligen dags för det första Valborgsfirandet sedan 2019. Ett 40-tal personer slöt upp vid Dönjegården när majkasen tändes vid 20-tiden. Redan före tändningen av kasen drogs vinnarna i vårens kontantlotteri av Nina Norell och Åse Järpenge. Fröstebon Hanna Svensson vann första pris på 3 000 kronor.

Orbadenbryggeri startar om med Storm(are)
Arbrås egen Hollywoodstjärna värnar om hembygden
Röste.nu – Vårbruket igång 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.

Vårbruket är igång

RÖSTE 14 maj 2022
I ett moln av damm såddes åkern norr om tidningshuset i Röste på lördagskvällen. Måsarna passade på att leta mat till ungarna på skorstenen.

Röste.nu – Eurovision Song Contest logotype 2022
Cornelia Jakobs klar för ESC-final
Får sällskap av Finland från andra semifinalen i Turin • Startar som nummer 20 i kväll

Röste.nu – Eurovision Song Contest 2022 – Kalush Orchestra från Ukraina segrade
Foto: Skärmdump från direktsändningen från ESC-finalen i Turin i Italien 14 maj 2022.
TREDJE SEGERN FÖR UKRAINA. Det starkt segertippade bidraget ’’Stefania’’ med gruppen Kalush Orchestra från Ukraina tog hem landets tredje seger i ESC på lördagskvällen.

Storseger för Ukraina i ESC
Kalush Orchestra med bidraget ’’Stefania’’ fick sammanlagt 631 poäng • Sverige och Cornelia Jakobs på fjärde plats

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
Fel låt vann men rätt land segrade
Så gick det i Eurovision Song Contest 2022

Röste.nu – Eurovision Song Contest 2022 – Flaggstapel 1. Ukraina, ’’Stefania’’, Kalush Orchestra – 631 poäng (192+439)
2. Storbritannien, ’’Space man’’, Sam Ryder – 466 poäng (283+183)
3. Spanien, ’’SloMo’’, Chanel – 459 poäng (231+228)
4. Sverige, ’’Hold me closer’’, Cornelia Jakobs – 438 poäng (258+180)
5. Serbien, ’’In Corpore Sano’’, Konstrakta – 312 poäng (87+225)
6. Italien, ’’Brividi’’, Mahmood & Blanco – 268 poäng (158+110)
7. Moldavien, ’’Trenulețul’’, Zdob și Zdub & Frații Advahov – 253 poäng (14+239)
8. Grekland, ’’Die together’’, Amanda Georgiadi Tenfjord – 215 poäng (158+57)
9. Portugal, ’’Saudade, saudade’’, MARO – 207 poäng (171+36)
10. Norge, ’’Give that wolf a banana’’, Subwoolfer – 182 poäng (36+146)
11. Nederländerna, ’’De Diepte’’, S10 – 171 poäng (129+42)
12. Polen, ’’River’’, Ochman – 151 poäng (46+105)
13. Estland, ’’Hope’’, Stefan – 141 poäng (43+98)
14. Litauen, ’’Sentimentai’’, Monika Liu – 128 poäng (35+93)
15. Australien, ’’Not the same’’, Sheldon Riley – 125 poäng (123+2)
16. Azerbajdzjan, ’’Fade to black’’, Nadir Rustamli – 106 poäng (103+3)
17. Schweiz, ’’Boys do cry’’, Marius Bear – 78 poäng (78+0)
18. Rumänien, ’’Llámame’’, WRS – 65 poäng (12+53)
19. Belgien, ’’Miss you’’, Jérémie Makiese – 64 poäng (59+5)
20. Armenien, ’’Snap’’, Rosa Linn – 61 poäng (40+21)
21. Finland, ’’Jezebel’’, The Rasmus– 38 poäng (12+26)
22. Tjeckien,’’Lights off’’, We are Domi – 38 poäng (33+5)
23. Island, ’’Með hækkandi sól’’, Systur – 20 poäng (10+10)
24. Frankrike, ’’Fulenn’’, Alvan & Ahez – 17 poäng (9+8)
25. Tyskland, ’’Rockstars’’, Malik Harris – 6 poäng (0+6)

S säger ja till ansökan om Nato-medlemskap
Partistyrelsen fattade beslutet på söndagen • Gör gemensam sak med Finland
Ann Linde (S) skrev under historiskt dokument
Ansökan om Sveriges Nato-medlemskap är ett faktum
Röste.nu – Bollebacken med snörester
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Sista åket?

RÖSTE 18 maj 2022
Snöfläckar finns fortfarande kvar i Bollebacken. Är det möjligt att göra ett sista åk innan det är för sent?

Röste.nu – Motionsbingo i Röste 2022 – Familjen Iljegård/Göransson
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
MOTIONSBINGOPREMIÄR. Familjen Göransson-Iljegård deltog i säsongsöppningen av motionsbingon i Röste på onsdagskvällen.

Motionsbingo igen i Röste

RÖSTE 18 maj 2022
På onsdagskvällen var det premiär för 2022 års upplaga av motionsbingo i Röste. Start och mål vid Dönjegården.


Motionsbingo blev den aktivitet som ur smittskyddssynvinkel gick bra att arrangera under coronapandemin. Det blev uppskattat och har nu fått en fortsättning.
   På onsdagskvällen var det spridda åldrar på deltagarna, allt från ett par år till en bit över 60. Anita Bodin och Åse Järpenge tog betalt och utrustade deltagarna med bingobrickor för tio kronor styck. Familjen Göransson/Iljegård var några som gick den två kilometer långa rundan. En av dem fick bingo.
   Vid dragningen av extrachansen när tävlingen var över fick Jusi Heine med sig en påse bullar hem till fru och barn. Monica Wallgren och Berit Olsson fick också med sig en valfri vinst. Nu dröjer det till 8 juni innan det blir bingo igen.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Motionsbingo i Röste 2022 – Jusi Heine
’’BULLPÅSE’’ VANN I EXTRACHANSEN. Det skulle man i alla fall kunna tro, men bakom påsen döljer sig Jusi Heine.

Röste.nu – Motionsbingo i Röste 2022 – Bingo för Selina
Foto: Hanna Alfredsson, 2022.
BINGO FÖR SELINA.

Röste.nu – Motionsbingo i Röste 2022 – Alice Alfredsson
Foto: Hanna Alfredsson, 2022.
YNGSTA DELTAGAREN. Alice Alfredsson deltog med en egentillverkad bricka.
Röste.nu – Transport av vindkraftverk på riksväg 83 genom Röste
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.

Vindkraftverk på väg norrut

PÅ SÖNDAGSKVÄLLEN (29 maj 2022) passerade tre stora specialbyggda lastbilar på riksväg 83 genom Röste. Delar till vindkraftverk transporterades norrut. Södergående trafik stoppades medan fordonen passerade. Vägskyltar längs sträckan plockades ner och rondeller anpassades.
Juni:

Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
FLAGGHISSNING I ARLA MORGONSTUND. Åse Järpenge och Sveriges flagga.

Nationaldagen i Röste inledd

RÖSTE 6 juni 2022
Nationaldagsfirandet i Röste inleddes med flagghissning på onsdagsmorgonen. Klockan åtta hissades Sveriges flagga av Lars och Åse Järpenge. I år är det 16:e gången som nationaldagen firas vid Dönjegården, då är de förlorade coronaåren borträknade. Det är alltså tre år sedan sist det firades. I år kommer det att visas kaniner, barnen har en tipspromenad, motionsbingo i miniformat för vuxna och en brandbil väntas komma, med reservation för andra uppdrag.


Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2022
FLAGGHISSARE. Lars Järpenge drar upp flaggan.

Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2022
SVERIGES FLAGGA I TOPP. Lite slokande men vacker som en sommarmorgon.
Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

’’Gnuggisar’’ populärt på nationaldagen

RÖSTE 6 juni 2022
Att ens barn tatuerar sig är inget som man som förälder vill tillåta, men under nationaldagsfirandet vid Dönjegården på måndagen kunde barnen få en vattenbaserad så kallad gnuggis, som försvinner efter några dagar. Ett populärt inslag. Här har Vidar Groth fått sin gnuggis.
Röste.nu – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
’’DU GAMLA, DU FRIA...’’ Nationalsången sjungs på Dönjegårdens altan för första gången sedan 2019.

Välbesökt nationaldag i Röste

RÖSTE 6 juni 2022
För 16:e gången hölls nationaldagsfirande vid Dönjegården i Röste, det första firandet efter coronapandemin. Ett strålande försommarväder rådde hela dagen och besökarna började droppa in vid 13-tiden. Då kunde barnen fiska ankor i en damm, få gratis fusktatueringar och gå en tipspromenad. De lite äldre tog en kaffe på altanen eller gick motionsbingo i miniformat. Det enda som saknades var en brandbil, som visst försvann.
Röste.nu – Tidningshusets brevlåda vandaliserad 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
PÅKÖRD. Vid åttatiden på onsdagsmorgonen upptäcktes att en brevlåda längs Åsbackavägen vandaliserats.

Tidningshusets brevlåda vandaliserades

RÖSTE 8 juni 2022
Natten mot onsdagen förstördes tidningshusets brevlåda längs Åsbackavägen. Skadegörelsen upptäcktes vid åttatiden då morgontidningen skulle hämtas.


Redaktör Nordqvist hade varit ut till brevlådan ett par timmar tidigare, men då hade Ljusnan inte kommit. Då var brevlådan hel. Nästa gång låg tidningen i en tillbucklad låda vars framlucka nätt och jämnt gick att öppna. Något slags fordon måste ha använts vid vandaliseringen. Grannens brevlåda drabbades inte, men däremot sprack en bräda i den träställning som lådorna är monterade på.
   Hjulspår tätt intill brevlådorna kunde registreras. Enligt tidningen Ljusnan hade en bil stulits natten mot onsdagen och använts för att köra ner brevlådor i Växsjö. Det är inte uteslutet att samma gärningsman och bil även ligger bakom det här. Bilen, en Volvo, ska ha stulits mellan klockan 20 på tisdagen och 07.30 på onsdagen, enligt Bollnäspolisen.

Motionsbingon regnade bort

RÖSTE 8 juni 2022
Regnet vräkte ner när motionsbingon i Röste skulle äga rum på onsdagskvällen. Mellan 17.00 och 18.00 pågick evenemanget, men inga deltagare dök upp. Det blev till att plocka ner bingoskyltarna och så småningom åka hem.
   – Tråkigt, men så blir det ibland. Vi kan inte säga att vi hade i alla fall tur med vädret, säger Åse Järpenge.
   Nu på onsdag, 15 juni, är en ny motionsbingokväll inplanerad, den tredje för säsongen.

Glädje och tårar på studenten vid Torsbergsgymnasiet

BOLLNÄS 10 juni 2022
Efter ett par år med coronarestriktioner var det på fredagen dags för en ’’normal’’ studentexamen för eleverna vid Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Anhöriga, släkt och vänner väntade på att ungdomarna skulle springa ut för sista gången från skolan. Under jubel, konfettiregn och sång sprang de 150 eleverna ut i livet. Se Ljusnans reportage från den stora dagen.
Jubel, solsken och glädje vid Hälsinge-gymnasiet

BOLLNÄS 10 juni 2022
Klockan elva på fredagsförmiddagen kom de utspringande klassvis, eleverna vid Hälsingegymnasiet. De rent av kastade sig utför trapporna på baksidan av skolan. I den idylliska trädgården väntade föräldrar, släkt och vänner på sina ungdomar.
Röste.nu – Få deltagare vid motionsbingo i Röste 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
PÅ VÄG MOT MÅL. Bara fem personer deltog i onsdagskvällens motionsbingo i Röste trots bra väder. Här ser vi från vänster Hanna Alfredsson med sonen Elis och Karolina Johansson med dottern Ida.

Glest på motions-bingon

RÖSTE 15 juni 2022
Förra veckan regnade motionsbingon bort, så det borde ha varit ett litet behov av att komma ut för Rösteborna i onsdags. Motionsbingon har varit efterfrågad under våren, men dessvärre var det bara fem deltagare som gick rundan. Ingen vinst blev det heller, om man inte räknar extrachansen, som Elis Alfredsson vann.


Större delen av den timslånga aktiviteten var det tomt vid anmälnings- och betalbordet på altanen vid Dönjegården. Nina Norell, Kerstin Andersson och Julia Andréasson hade en lugn kväll om man bortser från praktiska göromål som utsättning och intagning av bingostolpar och rensning av prisbordet.
   – Folk har frågat efter motionsbingon nu under våren, men verkar inte vara så intresserade ändå. Lite trist. Man har kanske mycket att göra ändå sommartid, kanske grillar man hemma i stället, funderar Hanna Alfredsson, som deltog utan vinst.
   Sonen Elis däremot vann extrachansen där alla deltagares spelbrickor är med. En påse bullar blev det, precis som morfar Jusi vann på första motionsbingon i maj.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83

Röste.nu – Få deltagare vid motionsbingo i Röste 2022
DRAGNING I EXTRACHANSEN. Julia Andréasson och Kerstin Andersson drar vinnaren i extrachansen.

Röste.nu – Få deltagare vid motionsbingo i Röste 2022
ELIS VANN. Elis Alfredsson vann en påse bullar i extrachansen.
Röste.nu – Trevlig misommar 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Värmerekord i midsommar?

RÖSTE 24 juni 2022
Med denna högsommarvärme kan det bli rekord i antal grader i södra Norrland. I så fall är det ett 52-årigt rekord som slås. Det har inte varit så här varmt en midsommarhelg sedan 1970. Just nu (kl 12.15 den 24 juni) är det 26 grader i skuggan vid tidningshuset.

Röste.nu – Midsommarfirande vid Dönjegården 2022 – midsommarstången
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Midsommar i värmebölja

RÖSTE 24 juni 2022
Solen stekte från en molnfri himmel vid Dönjegården. Har det någonsin varit så här varmt en midsommarafton? Midsommarstången bars fram och restes. Dansen och lekarna började till ackompanjemang av en bluetooth-högtalare med de traditionella danslekarna under Bosse Larssons ledning. Mellan 80 och 100 personer firade i Röste i år.

Röste.nu – Midsommarfirande vid Dönjegården 20220624 – Midsommarstången
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
MIDSOMMARSTÅNG I ALL SIN PRAKT. Solen gassade från en nästan molnfri himmel. Det var minst 25 grader i luften. Firandet drog igång vid 14-tiden. Alla svettades.

Så firades midsommar i Röste 2022
Hettan kortade av danspasset kring midsommarstången
Röste.nu – Nyheter – Dönjegårens 70-årsjubileum 2022 – Kajsa Rudin
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
JUBILEUM I RÖSTE. Dönjegården fyller 70 år i år och under midsommarhelgen ägde ett firande rum för jubilaren. Här berättar Kaisa Rudin sina minnen kring Dönjegården inför en intresserad publik.

Jubileumsfirande för 70-årig bygdegård

RÖSTE 25 juni 2022
På midsommardagen firades Dönjegårdens 70-årsjubileum med öppet hus för allmänheten då många besökare som ville minnas gångna tider. Det blev en eftermiddag i nostalgins tecken med flera av de så kallade Dönjeveteranerna närvarande, bland dem 88-åriga Kajsa Rudin från Kumla. Hon berättade om sin ungdom i och kring Dönjegården. Flottarkärlek av Gösta ’’Snoddas’’ Nordgren sjöngs unisont på altanen som avslutning.
Röste.nu – Nyheter – Dönjegårens 70-årsjubileum 2022 – E-tidningsetta för tidskriften Dönjegården Så byggdes och invigdes Dönjegården

RÖSTE 25 juni 2022
På midsommardagen firades Dönje-gårdens 70-årsjubileum med öppet hus för allmänheten och många besökare som ville minnas gångna tider. Inför invigningen den 22 juni 1952 producerades en tidning där historien om gården berättas och programmet för den stora dagen presenteras. En 70 år gammal utgåva som nu finns i digital version. Varsågoda!


Röste.nu – Blommor från Bollnäs kommun vid Dönjegården 20220629
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Blomsterprakt där tallen stod

RÖSTE 29 juni 2022
Bollnäs kommun har delat med sig av blomsterprakten även i år. Här är blomutsmyckningen vid Dönjegården, inte långt från platsen där tallen stod.

Röste.nu – Motionsbingo i Röste 2022 – Ebbe Lindell
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
BINGO FÖR EBBE. Ebbe Lindell från Vetlanda fick bingo och en självvald vinst.

Säsongsavslutning i motionsbingon

RÖSTE 29 juni 2022
Försommarens sista motionsbingo gick av den berömda stapeln vid Dönjegården på onsdagskvällen. Det var fint väder, men inte ens tio delagare kunde räknas in. Bland dem som fick en bingorad och därmed även en vinst fanns Ebbe Lindell, som var på besök hos mormor och morfar i Fröste tillsammans med bröderna Malte och Ture samt mamma Kristin.
   I extrachansen vann Yvette Eriksson en påse bullar och ett kakfat.
   I augusti kommer troligen bingon tillbaka, med förhoppning om fler deltagare.
   – Det kanske är svårt att engagera folk nu mitt i sommaren. Man har mycket annat att göra, säger Åse Järpenge.


Röste.nu – Motionsbingo i Röste 2022 – Yvette Eriksson
EXTRACHANSVINNARE. Yvette Eriksson med en påse bullar och ett kakfat.
Frontalkrock med flera bilar i Bollnäs
Tre bilar i trafikolycka längs Söderhamnsvägen på torsdagseftermiddagen (2022-06-30)
Juli:

Skottdrama i centrala Hudiksvall
Polis öppnade eld mot attackerande knivbeväpnad man (20220706)
Röste.nu – Röste från ett bussfönster 20220709
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
VÄLKÄND VY. Tidningshuset (Lasses gård) och lite av omgivningarna från linje 51:s fönster.

Röste från ett bussfönster

RÖSTE 9 juli 2022
Resan gick mot Hälsingehambon denna lördagsmorgon. Väl ombord på bussen, linje 51, satte jag mig och började fotografera genom bussfönstret.
Jag försökte fånga så många bilder från Röste som möjligt innan bussen försvann upp mot Lottefors. Jag knäppte där också, men på grund av byrivalitet vågar jag inte lägga ut bilderna. Det blev i alla fall några fina sommarbilder, även om reflexer från fönstren på andra sidan gången inte gick att undvika. Regnet hängde i luften hela dagen. Det blev ganska blött under hambons etapp på Fagernäs utanför Arbrå, men det är en annan historia.


Röste.nu – Röste från ett bussfönster 20220709
NYGÅRDS OCH JON-PERS. Två välkända gårdar i Röste.

Röste.nu – Röste från ett bussfönster 20220709
GÅRDAR LÄNGS KORVGATAN. Kvicks och Wallbergs.

Röste.nu – Röste från ett bussfönster 20220709
DET GULA HUSET vid riksväg 83. Här bor Egon och Gunnel Röstberg sedan många år.
Röste.nu – Hälsingehambon på Fagernäs 20220709 – Elin Olanders och Malva Frisk
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
HAMBODANS PÅ FAGERNÄS. Elin Olanders och Malva Frisk dansar hambo i ett regndisigt Fagernäs utanför Arbrå.

Andra hambon för Malva
20-åringen från Röste nöjd med placeringen

FAGERNÄS/ARBRÅ/RÖSTE 9 juli 2022
Arbråetappen i Hälsingehambon dansas inte längre på Storgatan, i alla fall inte i år. Ny plats är Fagernäs ett par kilometer utanför samhället. I småspiksregn och stundom blåst avgjordes etappen på lördagen. Röstebon Malva Frisk deltog för andra gången.


Kanske återvänder dansen till centrala Arbrå när Storgatan renoverats klart, och det har den under våren. Hambon ute på Fagernäs kan vara en fin tillställning men platsen ligger avsides med dålig skyltning. På andra sidan sjön ligger Arbrå kyrka. Utsikten mot riksväg 83 och Vallsta är vacker.
   Vid 11.30-tiden defilerade alla dansare in på gräsplanen där etappen skulle avgöras. Sedan dröjde det till 13.00 innan tävlingen drog igång. Under tiden underhöll bland andra Östen Med Resten från ett lastbilsflak.
   Röstebon Malva Frisk och danspartnern Elin Olanders deltog i årets hambo. För Malva var det andra gången i dansskorna och folkdräkten. Det blev en fin 29:e plats totalt av de 60 par som deltog.
   – Ja, både Elin och jag är nöjda med vår placering. Bra för att vara andra gången, säger Malva Frisk.
   Det regnade ju ganska ofta under hambolördagen, även på Fagernäs, men det var inget som störde tjejerna.
   – Nej, det gick bra. Vi hade tur, det regnade inte under tiden vi dansade, säger Malva.
   Alla 60 paren dansade inte samtidigt utan var indelade i olika klasser.
   – Vi tyckte att Hårga- och Järvsöetapperna var roligast då det var bäst väder där när vi dansade, konstaterar Malva.
   Segrare i den 55:e Hälsingehambon blev Karin Erhardsson och Mikael Eriksson från Ljusdals respektive Hemgårdens folkdansgille.
   Eftersom så pass få par deltog i år är det ett måste att det blir mer normala deltagarsiffror 2023, annars finns risken att evenemanget försvinner.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Ny smittsam omikronvariant bekräftad i Gävleborg

Nya BA.5 kan leda till en femte smittvåg, enligt smittskyddsexpert (20220715)
Röste.nu – Grillnatta i Bollnäs centrum 20220725 – Thomas diLeva
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
ARTIST FRÅN GÄVLE/YTTRE KOSMOS. Thomas diLeva uppträdde på Brotorgets scen under Grilnatta på måndagskvällen. Han har rötterna i Gävle men även en kosmisk sida.

Kolbullar nytt inslag på Grillnatta
Folkfesten regnade nästan bort

BOLLNÄS 25 juli 2022
På måndagskvällen var det åter dags för Grillnatta i Bollnäs. Det var tre år sedan sist. Pandemin lade sig i under 2020 och 2021 och evenemanget ställdes in. I år fanns flera nyheter, bland annat att den grillade kycklingen ersatts med kolbullar och att antalet marknadsstånd minskats till förmån för food trucks.


Kvällen inleddes med en konsert med Gävle-sonen Thomas diLeva som aldrig tidigare uppträtt på Grillnatta. Det började dock regna precis när konserten inleddess och publiken fällde upp paraplyer, som skymde sikten för ganska många långt bak. diLeva var på solskenshumör i motsats till vädret. Han hyllade Bollnäsborna obegränsat och tyckte att de var både ’’coola’’ och ’’vackra.’’ Sedan rev han av en rad av sina gamla hits, som genombrottslåten ’’Vem ska jag tro på?’’, ’’Miraklet, ’’Vi har bara varandra’’ men också några David Bowie-låtar. diLeva är ett stort Bowie-fan och har turnerat med Bowies repertoar, bland annat till Kulturhuset i Bollnäs. Regnet ville inte ge med sig, det fortsatte och tilltog i styrka mot slutet av konserten. Då närmade sig klockan 19 och affärerna slog upp portarna med extrakryddade erbjudanden enbart för denna kväll.
   Kolbulletillverkningen gick som smort, och det verkade inte som om någon saknade den grillade kycklingen, men doften av grillat infann sig inte längre i centrum, snarare en doft av rök och sot. Där försvann ett ganska viktigt inslag under kvällen. Grillnatta har tappat sin grillning, och borde kanske heta Kolbullenatta framöver.
   Antalet marknadsstånd och tivolit hade fått stryka på foten denna gång, och det blir troligen så även kommande år. Ordföranden för Bollnäsdraget, Malou Sköld, förklarar:
   – Vi har ju tagit bort lite av de här traditionella marknadsknallarna som funnits tidigare och istället har vi bjudit in mer foodtrucks och så vidare. Allt som är ätbart tycker vi är trevligt, säger Malou Sköld till tidningen Ljusnan.
   Eftersom det är valår fanns ett flertal politiska partier närvarande med sina tält. Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Centerpartiet kunde man snacka politik med, om man ville få en annan vinkel på kvällen.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Grillnatta i Bollnäs centrum 20220725 – Kolbullepremiär-1
KOLBULLEPREMIÄR. Det blev tack och adjö för kyckling med potatissallad till förmån för kolbullar. Ett nytt inslag under Grillnatta efter tre års uppehåll.

Röste.nu – Grillnatta i Bollnäs centrum 20220725 – Kolbullepremiär-2
STEKHETT. Här steks kolbullar utanför före detta Nygatan 1.

Röste.nu – Grillnatta i Bollnäs centrum 20220725 – Långgatan
FOLKMYLLER PÅ LÅNGGATAN. Förvånansvärt många trotsade regnet och besökte Grillnatta.

Röste.nu – Grillnatta i Bollnäs centrum 20220725 – Västa Stationsgatan
FOLKMYLLER PÅ STATIONSGATAN. Läget på Västra Stationsgatan vid 20-tiden.

Röste.nu – Grillnatta i Bollnäs centrum 20220725 – Kolbullestation vid Krokanen
KOLBULLAR VID KROKANEN. Kolbullestation mittemot galleria Krokanen. Paraplyerna blev välanvända denna kväll.
Augusti:

Röste.nu – Ankrace i Galvån 20220806 –Stefan Bengtsson vann 5 000 kr
Foto: Nina Norell, 2022. Kamera: Mobilkamera
STEFAN TOG HEM DET. Stefan Bengtsson har just fått sitt pris på 5 000 kronor hemma i köket.

Stefan vann det 16:e ankracet i Röste
Andra gången med ihållande regn • Två timmar senare strålade solen

RÖSTE 6 augusti 2022
Under hela det 16:e ankracet i Röste regnade och blåste det. Tipsrundan ställdes in eftersom det ändå blev blött, blött, blött. De 304 ankorna sjösattes, eller åsattes, som vanligt från Karl-Jans flytbrygga. Årets race blev snabbt. Anka nummer 176 tog en klar seger före 284, sedan var det på håret mellan trean och fyran.
   Segraren i år heter Stefan Bengtsson och bor mittemot Dönjegården. Tvåa blev Lisa Nilsson från Åsbacka medan Gun Gabrielsson från Göteborg tog hem tredjepriset. Hon är förresten syster till 2016 års segare, Ove Gabrielsson.
   Ett par timmar efter ankracets slut skingrades molnen, regnet försvann och solen tittade fram. Det var så dags, då! Men det blir grillafton vid Dönjegården senare i kväll och den bör inte regna bort i alla fall.


Röste.nu – Ankrace i Galvån 20220806 –segerankan nr 176 i mål  – Tomas Frisk
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
SEGERANKAN. Nummer 176 har bara en meter kvar till målet och segern. Tomas Frisk är ankvakt.

Röste.nu – Ankrace i Galvån 20220806 – publik med paraplyer
REGN OCH RUSK. De tappra som infunnit sig vid bron hade paraplyer med sig. Från vänster Pontus Wickbers, Urban Wickbers, Per Röstberg, Therese Ottosson och Anders Egdahl.

Segrarna i ankrace 2022:

1. Stefan Bengtsson, Röste, vann 5 000 kronor med segeranka nr 176.
2. Lisa Nilsson, Åsbacka, vann 1 000 kronor med anka nr 284.
3. Gun Gabrielsson, Göteborg, vann 500 kronor med anka nr 205.

Röste.nu – Ankrace i Galvån 20220806 – Ankor på väg in
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
ANKOR PÅ VÄG IN. Några ankor närmar sig målet vid bron i Röste. Vem vinner, vem försvinner?

Ankrace 2022 – så gick det i regnet...

RÖSTE 6 augusti 2022
Regntunga skyar och ihållande regn satte en trist inramning på årets ankrace i Röste. Folk höll sig hemma, ville inte bli blöta. Tipsrundan ställdes in eftersom allt bara skulle ha blivit blött. Men ankorna brydde sig inte. De blir ju blöta oavsett regn eller inte. I år vann anka 176, som tillhörde en av grannarna till Dönjegården.

Röste.nu – Björnföreläsning i Dönjegården 20220811 – Johan Halvarsson och Simon Viklund Länsstyrelsen Gävleborg
Foto: Anders Ingvarsson.
FÖRELÄSTE OM BJÖRNEN. Johan Halvarsson och Simon Viklund från Länsstyrelsen Gävleborg berättade om läget för björnstammen i länet inför jakten som inleds 21 augusti.

Dags för björnjakt och inventering av stammen
Föreläsning i Dönjegården om läget för björnen i länet (20220810)

OBS! Artikeln bakom betalvägg hos Ljusnan.se
EM-guld till Armand Duplantis
Tredje mästerskapsguldet under 2022 för 22-åringen (20220820)
September:

Hundratals miljarder i krisstöd inför ’’krigs-vinter’’
Corornaliknande stödpaket till elbolagen och hushållen • ’’Finanskris måste undvikas’’ (20220903)
Redaktören sjuk i covid-19
Är mer smaklös än på länge • Portad från kräft- och surströmmingsfesten

Röste.nu – Redaktören sjuk i covid-19 – teststicka RÖSTE 3 september 2022
Redaktören för röste.nu och Bygdens Nytt är sjuk i covid-19. För närvarande har lukt och smak gått och lagt sig, så man är mer smaklös än på länge. Dessutom fick jag inte vara med på årets kräft- och surströmmingsfest.

Det började på söndagen (28 augusti) som en vanlig förkylning, men feber och huvudvärk tillkom. Det är inte ovanligt alls, men när smak och lukt försvann efter tre dagar bestämde jag mig för att testa mig. Tyvärr åkte jag själv ner till närmaste apotek och köpte testet under pågående infektion utan tanke på risken att smitta andra. Utan munskydd gick jag in på apoteket och köpte ett test-kit. Testet visade att jag är sjuk i covid-19. Läget just nu, 3 september, är ganska bra. Febern är borta men förkylningssymptomen är delvis kvar. Lukt och smak har kommit i ett sorts förkylningsläge där man inte känner något alls. Jag kan sticka näsan i en surströmm-ingsburk utan att känna lukten. Det hade varit en fördel om jag varit med på kräft- och surströmmingsfesten i Dönjegården på fredagskvällen (2 september), men eftersom jag har covid-19 så blev jag portad. Nina Norell hoppade in som fotograf.
   Nästa evenemang är kulturdagen på Dönjegården i slutet av oktober. Då borde inga hinder föreligga för min medverkan.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Val 2022

Röste.nu – Val 2022 – Felstavat toppnamn på SVG-valsedel – Olofsson blev Olfsson Felstavat toppnamn på SVG-valsedel

RÖSTE 10 september 2022
Hoppsan, så det kan gå!
På Sjukvårdspartiet Gävleborgs lista över kandidater till regionfullmäktige har toppnamnet Henrik Olofssons efternamn stavats fel. I stället för Olofsson har det blivit ’’Olfsson.’’ Fadäsen kommer dock inte att påverka valutgången för partiet.


Regionrådet Henrik Olofsson gör nu sin sjätte valrörelse och hoppas på ett maktskifte i regionen så att Sjukvårdspartiet kan bli en del av majoriteten. Som regionråd står man alltid på högsta valbara plats. Men den här gången har ett fel insmugit sig på valsedeln. Henrik Olofsson heter plötsligt ’’Olfsson’’ i stället. Det har alltså försvunnit ett -o i namnet.
   – Det här beror på den mänskliga faktorn. Någon hos oss har skrivit fel. Det är partierna själva som ansvarar för inskrivningen av namnen, tidigare var det Valmyndigheten, säger Henrik Olofsson till tidningen Ljusnan. Han tycker samtidigt att det är märkligt att inte Valmyndigheten reagerat på felstavningen.
   Enligt samma tidning ska det inte bli några problem under valet på grund av detta. Valmyndigheten ger lugnande besked:
   – Namnet blir inte ogiltigt. När partierna lämnar in sina kandidatlistor till länsstyrelsen anger de personnummer, så om kandidatnamnet är felstavat har det ingen betydelse för vem som blir vald, säger Helena Ihrstedt Harling, valhandläggare på Valmyndigheten till Ljusnan.
   Men om man som väljare skriver ett kandidatnamn på en blank valsedel kan det bli problem om man inte har koll på stavningen. Då är det upp till länsstyrelsen att vid röstsammanräkningen tolka vad väljaren skrivit. Även om vald persons namn inte kan tolkas gäller ändå rösten för partiet.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Val 2022 – Felstavat toppnamn på SVG-valsedel – Olofsson blev Olfsson
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
FICK NYTT EFTERNAMN. Henrik Olofsson heter Olfsson på valsedeln till regionen. Felet kommer dock inte att ge några negativa konsekvenser i valet.
Upplagt för en rysare i söndagens val
Endast 13 000 röster skiljer mellan blocken, enligt opinionsundersökning (20220910)
Röste.nu – Val 2022 – Lottefors kapell valdagen 11 september – regionråd Henrik Olofsson
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.

Lottefors kapell, valsöndagen 2022

LOTTEFORS/RÖSTE 11 september 2022
Lottefors kapell vid lunchtid på valdagen. Regionråd Henrik Olofsson (SVG) har röstat i sin sjätte valrörelse för Sjukvårdspartiet. Inga köer utanför men inne i lokalen fick väljarna släppas fram en och en till valskärmarna. Valsedlar kunde tas i avskildhet i motsats till tidigare val. Ett tryggare men långsammare system.

Rödgröna blocket störst enligt både SVT och TV4
Oerhört jämnt riksdagsval • SD näst största parti enligt SVT Valu (20220911)
Högerblocket går om – leder med 0,3 procentenheter
Mandatfördelningen nu på Ulf Kristerssons sida (176–173) (20220911)
Valrysaren: M-sidan leder med ett mandat
Tidigast på onsdag kommer ett slutgiltigt resultat (20220912)
I valkretsen Bollnäs–Lottefors, där Röste ingår, blev både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna de stora vinnarna. Socialdemokraterna ökade med 5,3 procentenheter och SD med 5,7. Liberalerna blev de stora förlorarna med ett tapp på 7,0 procentenheter.
Så röstade Röste och Lottefors i kommunvalet

Röste.nu – Val 2022 – Partisymbolstapel Vänsterpartiet: 4,2% (–1,3)

Socialdemokraterna: 25,7% (+5,3)

Miljöpartiet: 2,3% (+1,0)

Centerpartiet: 9,5% (–1,3)

Liberalerna: 3,4% (–7,0)

Kristdemokraterna: 5,6% (+3,1)

Moderaterna: 11,5% (+0,7)

Sverigedemokraterna: 22,2% (+5,7)

Sjukvårdspartiet Bollnäs: 2,9% (–1,4)

Bollnäspartiet: 12,5% (–5,1)

Övriga: 0,1%

Så röstade Bollnäs i kommunvalet

Röste.nu – Val 2022 – Partisymbolstapel Vänsterpartiet: 5,5% (–0,1)

Socialdemokraterna: 31,3% (+1,5)

Miljöpartiet: 1,9% (–0,3)

Centerpartiet: 10,7% (–0,5)

Liberalerna: 3,5% (–6,3)

Kristdemokraterna: 6,2% (+3,2)

Moderaterna: 11,2% (+2,5)

Sverigedemokraterna: 17,0% (+5,2)

Sjukvårdspartiet Bollnäs: 2,5% (–0,2)

Bollnäspartiet: 10,0% (–5,0)

Övriga: 0,2% (–0,0)


Totalt i Bollnäs kommun är även här Sverigedemokraterna de stora vinnarna med en ökning på 5,2 procentenheter. Bollnäspartiet tappar kraftigt, från 15,0 till 10,0. Det är flera mandat som försvinner. Sjukvårdspartiet blir kvar, men tappar marginellt.
Så röstade Sverige

Röste.nu – Val 2022 – Partisymbolstapel Vänsterpartiet: 6,7% (–1,3)

Socialdemokraterna: 30,3% (+2,0)

Miljöpartiet: 5,1% (+0,7)

Centerpartiet: 6,7% (–1,9)

Liberalerna: 4,6% (–0,9)

Kristdemokraterna: 5,3% (–1,0)

Moderaterna: 19,1% (–0,7)

Sverigedemokraterna: 20,5% (+3,0)

Övriga: 1,7% (+0,2)I riksdagsvalet var det oerhört jämnt in i det sista. Till slut vann högersidan med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna ökar med 3 procentenheter och blir näst stösta parti, större än Moderaterna, men mindre än Socialdemokraterna.
Nu blir det högerstyre i Sverige
Ulf Kristersson (M) blir ny statsminister i en okänd regeringskoalition (20220914)
Magdalena Andersson avgår
Begär entledigande från statsministerposten efter valförlusten (20220914)
Annie Lööf (C) avgår
Vill släppa fram ny partiledare efter elva år på posten • Hoten och hatet en del av beslutet (20220915)
Maktskifte väntar i regionen
Majoriteten sprack när MP och L åkte ur fullmäktige • Sjukvårdspartiet måste välja sida (20220916)
Röste.nu – Bandyhallsbygget i Bollnäs - Hallen målas om 20220914
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon Coolpix A900.
NYA FÄRGER. Bandyhallen kommer att bli gul och grön på stora delar, men även tegel-färgad i och med att söderväggen klätts i återvunnet tegel.

Bandyhallen får nya färger och tegel

BOLLNÄS 14 september 2022
Bandyhallen i Bollnäs är snart färdig. Just nu håller ytterväggarna på att målas om – i gult och grönt. Det är originalfärgerna som vissa byggnader på SJ-området hade för 150 år sedan som nu även hallen får. Blir det snyggt? Det är upp till var och en att avgöra. Om inte annat så är denna färgkombination hemmahörande i Ljusdals-bandyn...


Röste.nu – Bandyhallsbygget i Bollnäs – Hallen målas om 20220914
FEL GRÖN NYANS. Den gröna färg man började att måla med hade inte rätt nyans. Därför är det gröna övermålat här.

Röste.nu – Bandyhallsbygget i Bollnäs – Hallen målas om 20220914
NYANSSKILLNAD. Gumpels fritidsgård är också gul, men i en mildare nyans.

Röste.nu – Bandyhallsbygget i Bollnäs – Hallen målas om 20220914
ÅTERVUNNET TEGEL. På södersidan har man täckt plåten med tegel, som återvunnits från bland annat tegelvillan, som revs förra hösten.
Röste.nu – Nytt tryckeri – Senaste Bygdens Nytt trycktes hos Bok & Tryck
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon Coolpix A900.

Nytt tryckeri – men hur blir det framöver?

RÖSTE/BOLLNÄS 22 september 2022
Senaste Bygdens Nytt, som kom ut i augusti, trycktes hos Bok & Tryck i stället för kommuntryckeriet på Heden. Det berodde på att kommuntryckeriet pausat verksamheten på obestämd tid, något som bygdegårdsföreningen inte fått besked om. Det är oklart var tidningen ska tryckas framöver. Blir det Bok & Tryck följer en fördubbling av priserna med ’’på köpet.’’

Röste.nu – Höstfärger hos Nygårds och fåglar som flyr 20220929
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
HÖSTMORGON MED FÄRGPRAKT. Vid Nygårds var det så här fint vid niotiden på tors-dagsmorgonen.

Höstfärger och fåglar som flyr

RÖSTE 29 september 2022
Plötsligt bröt solen sig igenom molntäcket och färgerna på träden fick liv. Jag sprang ut med kameran vid niotiden för att föreviga träden med höstfärger, både vid tidningshuset och uppe vid Nygårds. En flock fåglar lyfte från åkern ett par hudra meter från min position på Åsbackavägen. Det blev några snabba bilder där också. Fjolårets fågelsjö nere vid bäcken har som bekant dränerats så fåglarna har flyttat till åkern på andra sidan bäcken i stället. Inte mig emot. Jag har måsar på våren och det räcker faktiskt.


Röste.nu – Höstfärger hos Nygårds och fåglar som flyr 20220929
MÅSAR OCH KANADAGÄSS på Nygårds åker och i luften.
Oktober:

Röste.nu – Kulturdag vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
SELMA OCH ALFRED tyckte det var roligt att komma med på bild.

Kulturdag för stora och små

RÖSTE 29 oktober 2022
Det var kulturdag i Dönjegården i Röste på lördagen. Kolbullar, minimotionsbingo och fiskdamm var några av aktiviteterna. Här ser vi Selma och Alfred tillsammans på altanen. Båda testade lyckan i fiskdammen och fick napp.


Röste.nu – Kulturdag vid Dönjegården 2022
HONUNG FRÅN EGEN ODLING. Yngve Näsman från Granberg sålde sin egen honung vid ett av borden i Dönjegården.
Röste.nu – Skoterns dag med öppning av nya Motorcenter i Norrborn 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
PREMIÄR FÖR MOTORBUTIK. En helt nybyggd och nyinredd butik med allt som tänkas kan inom motorsport öppnade på lördagen i Norrborn norr om Bollnäs. Det var en strid ström av besökare hela dagen.

Stor öppningsfest för nya Motorcenter

NORRBORN 29 oktober 2022
På lördagen slog nya Motorcenter upp portarna till den nya satsningen i Norrborn. Under hela dagen vallfärdade motorentusiaster och andra intresserade till butiken, som byggts det senaste året snett mittemot Albert & Herbert på andra sidan riksväg 83. Tidigare huserade Motorcenter i en mindre lokal i Ren, men i och med flytten blir verk-samheten mer central, vilket kanske främst lockar fjällturister som vill vässa utrustningen på väg mot fjällen.

Röste.nu – Omställning till normaltid 2013 Du glömde väl inte? Normaltid i natt

Klockan ställs tillbaka en timme, som man kan göra något roligt med. Enligt ett tidigare EU-förslag skulle 2021 varit sista året med sommar- och vintertid, men det ser ut som att den blir kvar ett tag till.


Röste.nu – Invigning av bandyhallen i Bollnäs 2022
Foto: Tomas Edvall, 2022.
INIFRÅN NYA BANDYHALLEN. På tisdagskvällen invigdes den nybyggda bandyhallen i Bollnäs inför en publik på 1 200.

Fullsatt när Sveriges 19:e bandyhall invigdes
1 200 åskådare och fans närvarade när Bollnäs nya stolthet öppnade för en kväll
Här är partierna som ska styra Bollnäs
Se presskonferensen där nya koalitionen med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet presenterar sig
Stenar ska förhindra fortsatt buskörning

RÖSTE 10 oktober 2022
Under måndagens styrelsemöte i Dönjegården beslutade Röste Bygdegårdsförening att placera ut stora stenar runt gården för att förhindra att obehöriga tar sig in på gräsplanen och buskör. Det blir ungefär samma lösning som utanför butikerna där det finns betongsuggor eller betongpelare som stoppar fordon från att forcera entrén. Styrelsen diskuterade alternativet staket, men det kräver underhåll och kan även köras sönder.
   För ett par veckor sedan inträffade skadegörelse på gräsmattan när okända slirade runt och orsakade spår som måste sås över till våren. Händelsen är polisanmäld.

Röste.nu – Nyheter – Tomtekvällen gör comeback veckan före jul 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2003. Kamera: Chinon CG-5 (analog).
TOMTEN DYKER UPP IGEN. En vecka före jul kan man önska sig något fint av tomten vid Dönjegården igen.

Tomtekvällen gör comeback veckan före jul

RÖSTE 10 oktober 2022
Under måndagens styrelsemöte i Dönjegården beslutade Röste Bygdegårdsförening att den sedan 2019 nedlagda tomtekvällen vid Dönjegården ska göra comeback veckan före jul.

Tomtekvällen lades ned efter att 2018 års upplaga bara besöktes av sex barn med föräldrar, det brukar vara betydligt fler.
   – Nu tror vi att det växer upp en ny generation som vi kan tomta för. Tidigare var det många barn som var för gamla eller för unga, säger sekreteraren Åse Järpenge.
   Skillnad nu mot tidigare är att tomtekvällen bytt dag till söndag i stället för torsdag. Aktuell dag blir söndag 18 december kl 18.00.

Ulf Kristersson (M) vald till ny stats-minister
Nya regeringen presenterades på tisdagen (20221018)
Röste.nu – Nyheter – Stora skador på gräsmattan vid Dönjegården efter buskörning 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
BUSKÖRNING. Djupa spår efter buskörning på gräsmattan vid Dönjegården. Skade-görelsen upptäcktes på söndagen av bland andra Åse Järpenge.

Stora skador i gräset vid Dönjegården
Spår efter buskörning upprör

RÖSTE 2 oktober 2022
På söndagen upptäcktes djupa spår på gräsplanen vid Dönjegården. Spåren hade orsakats av att någon eller några kört med bil och sladdat runt i gräset natten mellan fredag och lördag. Det här är andra gången i år som gården drabbas av den här typen av skadegörelse.


Även i april fanns hjulspår i gräset från buskörning, men den här gången har det blivit allvarligare skador. På vissa ställen är spåren ett par centimeter djupa. Man har kört i cirklar och haft ’’kul’’ så att säga. På söndagseftermiddagen anlände två styrelsemedlemmar till Dönjegården och beslut togs om att upprätta en polisanmälan.
   – Det har varit fest här på lördag kväll, men festdeltagarna ligger inte bakom det här. Det här har hänt tidigare, säger Åse Järpenge, sekreterare i föreningen, efter kontakt med ordförande Nina Norell.
   Grannarna hade inte märkt av att någon bil kört omkring på gräsmattan, men festen hade både hörts och setts under sen lördagskväll.
   – A-traktorer kör på Fröstevägen nattetid och man hör både motorljudet och hög musik. När det blir ljust ser man hur de sladdat på vägen, säger Åse Järpenge. Föreningen funderar på att sätta upp någon form av övervakning, men har även tankar på att placera ut stora stenar vid öppningar och på så sätt förhindra skadegörelse.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Nyheter – Stora skador på gräsmattan vid Dönjegården efter buskörning 2022
HJULSPÅR. Vid buskörningen har fordonet slitit upp gräset och orsakat de här skadorna.

Röste.nu – Nyheter – Stora skador på gräsmattan vid Dönjegården efter buskörning 2022
UPPRIVEN GRÄSMATTA. Spåren ska täckas igen och eventuellt måste nytt gräs sås.

Röste.nu – Nyheter – Stora skador på gräsmattan vid Dönjegården efter buskörning 2022
DÄCKMÖNSTER. Det här däckmönstret kommer troligen från det fordon som orsakade skadorna.
Dubbla bränder i Bollnäs i helgen
Sopcontainrar i centrum och på Gärdet fattade eld (20221008)
Fransk författare tilldelas Nobelpriset i litteratur
Annie Ernaux har skrivit ett 20-tal böcker sedan genombrottet 1983
Nu läggs isen i nya bandyhallen
Snart dags för invigning, men hallen hinner inte bli klar
November:

Röste.nu – Vinter i Röste – Korvgatan 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
VINTERN KOM TILL RÖSTE. Korvgatan inbäddad i nyfallen snö.

Vintern kom till Röste

RÖSTE 22 november 2022
Det har länge ryktats om att vintern är på väg, men stora delar av hösten har gått i vårvärmens tecken. Åtta plusgrader, kanske mer, har uppmätts och det är ju inte alls normalt för årstiden. Men natten mot den 22 november kom den till slut, vintern. Den kom snabbt och kraftfullt. Det milda vädret har fått folk att skjuta på däckbytet, men nu är det hög tid. Den 1 december är det lag på att ha vinterdäck på sin bil. Vi får se om snön ligger kvar till jul. Det vore, i alla fall för barnen, riktigt kul.


Röste.nu – Vinter i Röste – Norr om tidningshuset 2022
NORR OM TIDNINGSHUSET. Utsikt över åkrar och fält på norrsidan av tidningshuset (Lasses gård).

Röste.nu – Vinter i Röste – Röste badhus 2022
SNÖTYNGD LÖNN. En av lönnarna längs Åsbackavägen.

Röste.nu – Vinter i Röste – Hammarbacksvägen 2022
HAMMARBACKSVÄGEN. Gråkallt tisdagsväder mitt i vinterns Röste.

Röste.nu – Vinter i Röste – Röste badhus 2022
BADHUSET. Det vedeldade badhuset med omgivningar.
Röste.nu – Novemberkåsan i Bollnäs – Etapp vid Semyrenes – Robin Lindén 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
TÄVLADE FÖR BOLLNÄS. Robin Lindén, Bollnäs MK, under Lottefors-etappen på lördagen.

Rapport från Novemberkåsan
Växsjö och Lottefors i blickpunkten för motorsport
Novemberkåsan i Bollnäs är igång

Eriknäsbo, Sävstaås och Lottefors tävlingsorter • ’’Tuff terräng, mycket sten och väldigt blött’’
Röste.nu – Halloweendisco och spökvandring vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
LEK MED BALLONGER. Innan discot drog igång lekte barnen med ballonger. Svart var kvällens färg.

Det spökade i Röste på Halloween

RÖSTE 3 november 2022
Halloweendisco i Dönjegården, har det hänt tidigare? Osäkert men på torsdagskvällen var det dags. Barn från Röste och Lottefors samlades i gården för att dansa, festa och gå spökvandring. Spännande och för både stora och små.

Röste.nu – Nya Motorcenter i Norrborn slog upp portarna
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.
NYTT OCH FRÄSCHT. På lördagen (29 oktober) var det stor öppningsdag för nybyggda Motorcenter i Norrborn.

Kyla, djupsnö och skoter – blir det verklighet här?
December:

Röste.nu – Gott Nytt År 2023
Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7100.
Röste.nu – Vintermorgon i Röste 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7100.

Vintermorgon i Röste

RÖSTE 27 december 2022
Solen går upp över riksväg 83 och en öde busshållplats. Det är jullov, alla barn och ungdomar är hemma och sover eller äter frukost. Men vi andra är igång ungefär som vanligt. Om vi får betalt.

Röste.nu – God Jul 2022
Röste.nu – Nypremiär för tomtekväll vid Dönjegården 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
TOMTEN KOM TILLBAKA. På altanen satt han, tomtefar. Här lämnar systrarna Jazmine och Aurora Modin över sina önskningar inför julen.

Tomten återvände till Dönjegården

RÖSTE 18 december 2022
Det var fyra år sedan sist som tomten tog emot önskelistor vid Dönje-gården. I söndags var det nypremiär för tomtekvällen. På altanen satt en glad och underhållande tomte som fick veta vad barnen vill ha till jul.
Röste.nu – Sporten – Fotbolls-VM i Quatar 2022l
Foto: Skärmbild från SVT:s Morgonstudion, 19 december 2022.
ARGENTISK SEGERGLÄDJE. Efter 36 år kunde Argentina spela hem VM-bucklan för tredje gången. Senast det begav sig var i Mexiko 1986. Lionel Messi blev historisk.

Argentina världs-mästare efter osannolik final
Avgjordes på straffar efter förlängning mot Frankrike • Messi fick äntligen sitt guld
Röste.nu – Grötfest i Dönjegården – Gröttallrik 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
GRÖTFEST I DÖNJEGÅRDEN. Då serverades det här – julgröt med traditionella tilbehör.

Festligt med gröt

RÖSTE 10 december 2022
På lördagen var det grötfest i Dönjegården. Fjorton personer åt sig mätta, fick se lucia och samtidigt prata lite bybor emellan. Gröten fick mycket beröm. Den tillagades från grunden i Dönjegårdens kök. Lite tråkigt att inte fler kom.
Röste.nu – Grötfest i Dönjegården – Dragning i skinklotteriet, Åse Järpenge och Nina Norell 2022
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
DRAGNING PÅ GRÖTFESTEN. Åse Järpenge och Nina Norell drar vinnarna i skinklotteriet.

De vann skinka till jul

RÖSTE 10 december 2022
Under den första grötfesten i Dönjegården sedan 2019 drogs vinnarna i höstens skinklotteri. Tre hushåll får hjälp med maten till jul via sponsrade skinkkartonger från Tillmans Chark i Bollnäs. Här är de lyckliga vinnarna. Grattis!

Röste.nu – Vinnarna i skinklotteriet 2022 – Olov Celin (1:a pris)
Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
ÅRETS FÖRSTAPRISVINNARE. Olle Celin i Norrborn vann den största skinkkartongen och den innehöll förutom skinkan även prinskorv, en korvring och pastejer med mera.

Röste.nu – Vinnarna i skinklotteriet 2022 – Anne-Marie Carlsson (2:a pris)
ANNE-MARIE BLEV TVÅA. Anne-Marie Carlsson i gamla skolan i Röste vann andrapriset. Intill sig har hon maken Anders.

Röste.nu – Vinnarna i skinklotteriet 2022 – Benny Granath (3:e pris)
BENNY VANN IGEN. Benny Granath på Ren kammade hem tredjepriset för andra året i rad.
Dragningslista RBF:s skinklotteri 2022:

1. Olle Celin, Norrborn, vann skinka och charkuterivaror för 450 kronor på lott 259.
2. Anne-Marie Carlsson, Röste, vann skinka och charkuterivaror för 400 kronor på lott 30.
3. Benny Granath, Bollnäs, vann skinka och charkuterivaror för 250 kronor på lott 289.

Rondell vid stads-huskorsningen klar 2028
Bollnäs kommun har avsatt 32 miljoner för att lösa problemkorsning
Nyheter från 2005 och framåt


2005

2006

2007

2008

2009
2010

2011

2012

2013

2014
2015

2016

2017

2018

2019
2020

2021

Till Bygdens Nytt
Till startsidan röste.nu