Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
MIDSOMMARFIRANDE VID DÖNJEGÅRDEN 2022. Dansen går runt midsommar-stången. En mycket varm midsommarafton med gassande sol.

Hett och svettigt på midsommar
Välbesökt firande vid Dönjegården

RÖSTE 24 juni 2022
Har det varit så varmt en midsommarafton? Solen gassade och det var minst 25 grader i skuggan när midsommarfirandet drog igång vid Dönjegården. Tre år sedan sist det firades. Det blev ett välbesökt firande med omkring hundra besökare som dansade kring midsommarstången och festade på rulltårta.


Under både 2020 och 2021 hindrades midsommarfirandet av coronapandemin. Vid midsommar förra året var Dönjegården helt stängd. Men nu i år blev det åter möjligt att fira den traditionsbundna storhelgen. Kvällen före lövades midsommarstången vid Dönjegården så att allt var färdigt när det var dags för resning. En lite ovanligare ankomst till firandet stod Dan Svensson med familj för. Hustrun Hanna Svensson och barnen Zelda och Nike kom sittandes på en soffa i skopan på Dans traktor.
   I köket rådde febril aktivitet. Rulltårtsbakelsen, som blivit en tradition att servera i midsommar, tillverkades. Grädde, jordgubbar och själva råvaran lades på brickor som levererades ut på altanen. Det var en strykande åtgång.
   Dansen kring midsommarstången började. Ett ljudspår från en Bosse Larsson-inspelning blev det som dansarna följde med klara och tydliga instruktioner om dansens olika moment. Tomas Frisk var lekledare på plats. Allt avslutades med Raketen.
   En stund senare dök en ung kvinna upp med en påse innehållande glasspinnar. En klunga barn kom springande så fort ordet sagts. Ingen ville riskera att bli utan. Elefanten då? Den hade hälsoproblem i år, måste vila. sUppskattningsvis deltog mellan 80 och 100 personer och det är bra med tanke på att 2022 var första året med midsommarfirande efter coronapandemin.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


ORIGINELL TRANSPORT. Hanna Svensson och barnen Zelda och Nike kom i maken Dans traktorskopa.


MIDSOMMARSTÅNGEN BÄRS FRAM. Barn och vuxna hjälptes åt att bära fram den redan klädda midsommarstången.


DANS- OCH LEKSYMBOL. Det som rätt och slätt kallas midsommarstång reses.


PÅ PLATS. 2022 års midsommarstång är på plats och dansen kan börja.


MIDSOMMAR I RÖSTE 2022. Midsommarstången i all sin prakt.


MYS PÅ ALTANEN. Scott Sundström, Alva Sundström och Helene Sundström myser på altanen.


FAMILJEN SAMLAD. Familjen Sundström vid fikabordet. Raden längst bort från vänster: Arne, Alva, Ymer, Emma-Lee och Helene. Främre raden: Scott och Anders med hustrun Jessica.


SNART BÖRJAR DANSEN. Det handlar om minuter innan lekarna drar igång.


DANSEN GÅR. Från vänster Anders, Emma-Lee, Ymer, Helene, Alva och Jessica – alla med efternamnet Sundström.


DANS OCH LEKAR. Det blev en trevlig eftermiddag vid Dönjegården på midsommarafton. Dansen kring midsommarstången leddes av Tomas Frisk.


PRÄSTENS LILLA KRÅKA for i diket utan att bråka.


KAOS EFTER PRÄSTEN. Det blev röra i dansen både under och efter Prästens lilla kråka.


HUSHÅLLSBESTYR. Ida Eriksson och dottern Selma antingen bakar eller tvättar.


’’RAKETEN.’’ Här sticker alla till väders igen.


FULLSATT. Många passade på att sitta i solen och ta en midsommafika.


TILLVERKNING AV BAKVERK. Julia Andréasson och Åse Järpenge tillverkar rulltårtsbakelser för glatta livet.


MIDSOMMARGODIS. Bakelserna hade en strykande åtgång. Inte så konstigt, kanske...


GLASS TILL BARNEN. Julia Andréasson delar ut glass till alla barn. Elefanten, som brukar närvara, var inte i form denna gång.


FIRANDET GÅR MOT SITT SLUT. Kvar på altanen är Henrik Olofsson, Åse Järpenge, Nils Sköld och Dan Svensson.

Publicerad: 2022-08-22
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.

Ny motionsbingo i Röste

RÖSTE 22 juni 2022
Det blev inte många deltagare vid onsdagens motionsbingo heller. Förra veckan kom fem personer och lika många denna gång. Vinsterna duggade inte tätt heller. Kerstin Selin och Yvette Eriksson vann ingenting. Men motion fick de i alla fall.VINNAREN I EXTRACHANSEN. Den enda vinsten som gick ut var bullarna i extrachansen. En glad Barbro Heine ska nu mumsa i sig dem, troligen helt själv.

Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
’’DU GAMLA, DU FRIA...’’ Nationalsången sjungs på Dönjegårdens altan för första gången sedan 2019.

Välbesökt nationaldag i Röste

RÖSTE 6 juni 2022
För 16:e gången hölls nationaldagsfirande vid Dönjegården i Röste, det första firandet efter coronapandemin. Ett strålande försommarväder rådde hela dagen och besökarna började droppa in vid 13-tiden. Då kunde barnen fiska ankor i en damm, få gratis fusktatueringar och gå en tipspromenad. De lite äldre tog en kaffe på altanen eller gick motionsbingo i miniformat. Det enda som saknades var en brandbil, som visst försvann.
Till startsidan röste.nu
Till Bygdens Nytt


Till toppen av sidan