Nyheter

Foto: Nina Norell, 2022. Kamera: Mobilkamera.
SEGERTRIO. Maria Frost, Julia Andréasson och Therese Berglund är årets segrarinnor i ankracet.

Stefan vann det 16:e ankracet i Röste
Andra gången med ihållande regn • Två timmar senare strålade solen


RÖSTE 6 augusti 2022
Under hela det 16:e ankracet i Röste regnade och blåste det. Tipsrundan ställdes in eftersom det ändå var för blött för pennor och papper att fungera. De 304 ankorna sjösattes som vanligt från Karl-Jans flytbrygga. Efter ett snabbt lopp stod Röstebon Stefan Bengtsson som segrare.


Ett par timmar efter ankracets slut skingrades molnen, regnet försvann och solen tittade fram. Det var så dags, då! Det var lite snöpligt för arrangerande Röste Bygdegårdsförening att rent vädermässigt bli snuvad på allt. Den publik som brukar infinna sig på bron i normala fall inskränktes till max 20 personer med paraplyer och regnställ. Tältduken ovanför sekretariatet och serveringen fick hela tiden tömmas på regnvatten. Inte sedan 2017 har vädret varit så dåligt.
   Röstebon Hans Lindberg, kommentator sedan nästan 15 år, lade megafonen åt sidan eftersom det var osäkert om den tålde regnet. Han fick i alla fall ’’anktionera ut’’ de fyra utmanarna utan röstförstärkare. I år deltog influencern och modelejonet Bianca Ingrosso för första gången. Okänt vilken placering det blev, men hon är ju etta redan på så många listor. Donald Trump har varit med tidigare, men återvände i år. Talkvinnan i det amerikanska representanthuset, Nancy Pelosi, även känd för sin resa till Taiwan som Kina inte uppskattade, fick koppla av från all uppståndelse i Galvån. Hon hade nummer 304. Direkt efter anktionen bar det av mot startplatsen för Tomas Frisk, Bengt Tegnér och medföljande fotograf. En orange kanot släpades genom fårhagen vid Karl-Jans, för att sjösättas vid flytbryggan. Gevärsskottet ljöd från Lars Åsbergs vapen och anksäckarna tömdes på sitt innehåll. Bengt Tegnér satte sig tillrätta i kanoten och färden nedströms påbörjades.


Andra gången med ihållande regn
Årets race gick snabbt, då det ihärdiga regnandet hade höjt vattennivån i Galvån. Anka nr 153 ledde länge, men fastnade vid åkanten i höjd med Strandbergs lada. Nummer 176 seglade upp i ledning och höll den ända fram till målsnöret, där Tomas Frisk tog hand om den. Klar tvåa blev 284 medan det var jämnt mellan trean och fyran, men 205 blev till slut trea. Tyvärr fanns ingen av vinnarna på plats, men förstapristagaren Stefan Bengtsson bor inte långt bort. Han var dock hemma och var indisponibel vid tiden för ankracet. Men vinsten gladde honom.
   – Ja det här var roligt. Jag ska antingen satsa pengarna på bygget här hemma, eller så gör jag och min hustru Eva något roligt tillsammans, har inte bestämt mig än, säger Stefan. Han brukar köpa sex ankor varje år, så även i år.
   Andrapriset gick till Lisa Nilsson, Bollnäs och tredjepriset fick Gun Gabrielsson från Göteborg, som för övrigt är syster med Ove Gabrielsson, 2016 års segrare. Det här var andra gången i ankracets historia som det var ihållande regn. För fem år sedan, 5 augusti 2017, var vädret likadant och vattennivån i Galvån hade stigit ännu mer än den gjorde inför årets race. Det verkar som om det för med sig otur att ha racet i början av augusti. I år hade det varit ett fantastiskt sommarväder om loppet ägt rum den 13 augusti i stället, men det är lätt att vara efterklok.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
SEGERANKAN. Nummer 176 har bara en halvmeter kvar till målet och segern. Tomas Frisk är ankvakt.


Foto: Nina Norell, 2022
VANN ANDRAPRISET. Lisa Nilsson vann 1 000 kronor i ankracet, men valde att skänka tillbaka dem till bygdegårdsföreningen i dessa svåra ekonomiska tider efter pandemin.


Foto: Nina Norell, 2022
GUN FICK 500 KR0NOR. Tredjepriset gick till Gun Gabrielsson med rötterna i Göteborg.


REGN OCH RUSK. De tappra vid bron hade paraplyer med sig. Fr. v. Pontus Wickbers, Urban Wickbers, Per Röstberg, Therese Ottosson och Anders Egdahl.


HÅLLER EMOT REGNVATTNET. Det regnade kraftigt under hela ankracet. Här tar Åse Järpenge, Julia Andréasson och Anita Bodin skydd under presenningen vid sekretariatet. De håller emot regnvattnet.


GODIS TILL BARNEN. Eftersom tipsrundorna ställdes in så delade Åse Järpenge ut tipsrundegodis till barnen.


FULL FART VID GRILLEN. Korv och hamburgare tillagades av Ulrika Sollander. Kunderna kom hela tiden.


FAR OCH SON EGDAHL. Anders Egdahl och sonen Nils har just anlänt till målområdet. Nils har sin (regn)jacka med gula ankor på. Ett mycket bra klädval den här dagen!


’’ANKTIONIST’’ I REGN. Hans Lindberg presenterar utmanarankorna och säljer dem till högstbjudande.


ANKTION MED VÄLKÄNDA NAMN. Bland årets utmanare återfanns bland andra Bianca Ingrosso och Nancy Pelosi.


MOT STARTEN. Tomas Frisk och Bengt Tegnér förbereder avfärd mot startplatsen.


KANOTDRAGNING. Tomas Frisk och Bengt Tegnér drar iväg med kanoten och de 304 ankorna. Fårhagen ligger framför deras fötter.


FRAMME. Kanoten ska sjösättas. Det är strax dags för start av 2022 års ankrace. Tomas och Bengt är redo.


INFOTAVLA. Skulle kanske vara digital? Penna fungerar också. Nina Norell håller ordning.


SEGERANKAN 1. Nummer 214 nosar på målinjen.


SEGERANKAN 2. Nummer 214 var först i mål och Tomas Frisk visar upp den.


ANKORNA ÄR SLÄPPTA. Vilken av de 304 blir det som segrar?


SPÄND VÄNTAN VID ÅKANTEN. Än syns inga ankor till, men det är bara en tidsfråga.


NÄRMAR SIG UPPLOPPET. De första ankorna har dykt upp och här är två som tagit ledningens. Upploppet inom räckhåll.


SEGERANKAN. Det här är årets segeranka, nummer 176.


SEGERANKOR I PLAST. De tre ankor som inbringande vinster till sina köpare.
Grill- och familjefest på Dönjegården


Foto: Pär Nordqvist, 2021. Kamera: Nikon D7000.
HAMBURGARE OCH KYCKLING. Grillningen pågår för fullt vid Dönjegården.

Rekordfå grillade på Dönjegården

RÖSTE 6 augusti 2022
Efter regnet under ankracet sprack det upp och solen tittade fram. Att grilla och äta gott skulle väl sitta fint, eller? Nja, det verkade inte så. 2022 blev ett riktigt bottenår för grillfesten med ett tiotal besökare.


Det blev ingen större tillströmning till årets grill- och familjefest på Dönjegården. Tolv personer närvarade när det var som flest och det är med stor sannolikhet ett rekord – åt fel håll. Det blev däremot en familjär känsla vid grillen och på altanen där det grillade köttet avnjöts med potatisgratäng och kalla såser och andra tillbehör. Bag in-box fanns också, men allt var privatägt, inget som bygdegårdsföreningen köpt in.
   Redaktören själv kom tomhänt, men räddades av före detta Röstebon Fredrik Lundman och sambon Viveka, som bjöd på nygrillat kött och potatisgratäng. En bearnaisesås erbjöds från annat håll. Allt ordnade sig. Jag sparade en slant i och med detta.
   Festen fortsatte inne i Dönjegården, då det började bli kyligt på altanen. Vid midnatt smög sig redaktören ut på altanen, vidare till vägen och promenerade hem.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


GLEST PÅ ALTANEN. Nina Norell, Viveka, Henrik Olofsson och Nils Sköld. Julia Jonsson snett mittemot.

Publicerad: 2 september 2022
Till startsidan röste.nu
Till Bygdens Nytt


Till toppen av sidan