Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
DÖNJEGÅRDENS 70-ÅRSJUBILEUM. I stora salen efter filmvisningen. I mitten Maria Rudin med dottern Noralin och till höger Nina Norell med Dönjeveteranerna Kaisa Rudin och Barbro Strömkvist.

’’Snoddasgården’’ 70-årsjubilerade med nostalgi
Bildutställning, filmvisning och mingel i Dönjegården

RÖSTE 25 juni 2022
Det blev en intensiv midsommarhelg på Dönjegården i Röste. Traditionellt midsommarfirande på fredagen följdes av gårdens 70-årsjubileum på midsommardagen. Dönjegården, eller Snoddasgården, som den också kallats, invigdes 22 juni 1952 i närvaro av Gösta ”Snoddas” Nordgren, alltså nästan på dagen 70 år sedan.


I 70 år har Röste by haft en gemensam samlingslokal. Här har mycket hänt, som privata fester, bröllop, skolavslutningar, styrelsemöten och föreningsstämmor. En del av det som hänt finns på bild, både i svartvitt och färg. Under lördagens jubileumsfirande i Dönjegården fick besökarna ta del av bilder som fotografen och Röstekännaren Henrik Lang har i sin samling, som blivit allt större med åren. När jubileumsdagen inleddes vid 14-tiden hade ett hundratal bilder placerats ut på ett antal bord i stora salen. Många samlades kring borden för att titta på de gamla bilderna, minnas hur det var och kanske identifiera hittills okända personer. Två fotoalbum med totalt 600 bilder från lite senare datum, 2012, fanns också att titta på. I ett av albumen fanns bilder från 60-årsjubiléet. På en av bilderna fanns Maria Rudin med dottern Noralin och modern Kaisa. Noralin var mycket liten vid det tillfället 2012, kanske bara ett år. Nu, tio år senare, är hon betydligt större. Kaisa Rudin är en av de veteraner som var med från första början då frisksportarföreningen bildades och Dönjegården byggdes. Hon hette Andersson som ogift och bodde i Växsjö som barn. Numera bor hon, dottern och barnbarnet i Örebro. Alla tre närvarade under firandet.

Karnevalståg på 50-talet
De svartvita bilderna visade hur Dönjegården byggdes, invigdes och vilka evenemang man hade på 1950- och 60-talen. I mitten av 50-talet arrangerades årliga karnevalståg genom byn, där dagsaktuella händelser eller personliga åsikter i olika ämnen togs upp. Ett mycket uppskattat inslag i Röste by vid den tiden. En av återvändarna var Gunilla Samuel, som har personliga minnen till gården:
   – Dönjegården var som en lekplats för mig som barn. Jag var tre år när gården invigdes, jag vet att jag var med på invigningen men minns inte mycket, säger Gunilla Samuel.
   En tjugo minuter lång film, inspelad under 1951 och invigningen året därpå, visades i stora salen. Filmen var inspelad i super 8-format och saknade därför ljud. Att den var i färg var något som förvånade många. Det fanns ingen projektor som kunde spela upp den direkt, utan visades via laptop. Filmen hade lånats ut av Lars-Holger Röstlunds dotter Lena. Lars-Holger Röstlund var en av eldsjälarna bakom Dönjegårdens tillkomst. Han var den förste ordföranden i frisksportarföreningen, som grundades 1948 och som hade som mål att bygga en ungdomsgård.


’’Flottarkärlek’’ på mobilen
Numera ägs och drivs Dönjegården av Röste Bygdegårdsförening sedan 30 år. Föreningen hyr ut gården och har regelbundna aktiviteter i och kring den.
   – Att gården fortfarande efter 70 år är aktiv och levande är jätteroligt för mig som varit med från början, säger Kaisa Rudin.
   Hon höll ett föredrag på altanen om hur hon upplevde sin ungdom med Dönjegården som en del av den.
   – Det var en underbar barn- och ungdomstid när gården byggdes, invigdes och började användas. Jag är tacksam för att fått uppleva det här, säger Kaisa.
   Som avslutning på anförandet fick barnbarnet Noralin hjälpa sin mormor att via mobilen spela Gösta ’’Snoddas’’ Nordgrens ’’Flottarkärlek’’, som han slog igenom med i radioprogrammet ’’Karusellen’’ den 26 januari 1952, bara några månader före invigningen. Alla på altanen sjöng med.
   Barbro Strömkvist, Harriet Lindkvist-Blomkvist och Rolf Gunnarsson är andra namn som klingar bekanta i sammanhanget, men även Rösteborna Anna-Britta Pettersson, Inger Norell och Alice Zetterlund. Alla närvarade vid jubileumsfirandet.
   Inger Norell var med under byggtiden och kunde ses på filmen som visades. Hon är för övrigt mor till sittande ordförande Nina Norell. Inger deltog i gymnastikuppvisningar med bland andra Anna-Britta Pettersson och Alice Zetterlund på 50- och 60-talen.
   Harriet Lindkvist-Blomkvist, numera boende i Sundsvall, har ett starkt minne i och med att hon gifte sig i Dönjegården för länge sedan, men inte varit där så ofta på senare tid. Rolf Gunnarsson var en av medlemmarna i Dönjetruppen som hade akrobatiska uppvisningar på bland annat studsmatta utanför gården.
   I dagens Dönjegården finns fiber indraget och uppvärmningen sköts av en bergvärme-anläggning. Under 2010 byttes även golvet i stora salen. Gården har alltså hängt med i utvecklingen och underhållits genom åren. Som för många andra föreningar var det tufft under pandemin, men saker och ting håller på att återgå till det normala igen.
   Nästa stora evenemang i Röste blir ankracet den 6 augusti, följt av grill- och familjefest på Dönjegården.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


FILMVISNING. Ett uppskattat inslag var visningen av en 20 minuter lång film från byggandet och invigingen av Dönjegården.


STORT INTRESSE. Intresset kring filmen var stort. Dönjeveteraner och Röstebor i stora salen.


MINNEN VÄCKTES TILL LIV – 1. Under 70-årsjubiléet i Dönjegården på midsommardagen (25 juni 2022) fanns många gamla bilder från gårdens historia att beskåda. Här är det Åse Järpenge, Nina Norell, Harriet Lindkvist-Blomkvist och Barbro Strömkvist som tittar på bilder och identifierar okända personer.


MINNEN VÄCKTES TILL LIV – 2. Margit Andersson och dottern Monica Körner tittar på bilder.


MINNEN VÄCKTES TILL LIV – 3. Lena Karlsson med sambon Erik, Harriet Lindkvist-Blomkvist och Åke Lindberg vid bildutställningen.


DROG IN PENGAR. Snoddas var ett ekonomiskt dragplåster till frisksportarföreningen. Här lägger han en slant i insamlingsholken.


TVÅ GIGANTER. Handslag mellan Lars-Holger Röstlund och Gösta ’’Snoddas’’ Nordgren vid Dönjegården. De var mycket viktiga för gårdens tillblivelse och invigning.


’’HADERIKUNGEN’’ PÅ TAKET. Snoddas på Dönjegårdens tak. I bildtexten står: ’’Haderikungen’’ kronan på verket.


’’SNODDAS’’ I MOBILEN. Kaisa Rudin håller upp barnbarnet Noralins mobil från vilken Flottarkärlek strömmar.


ALLSÅNG PÅ ALTANEN. Kaisa Rudin ledde allsången med Snoddas ’’Flottarkärlek’’, som är jämngammal med Dönjegården.


MOR OCH DOTTER. Maria Rudin med dottern Noralin. De närvarade även vid 60-årsjubiléet 2012, men då var Noralin betydligt mindre. De är barn och barnbarn till Kaisa Rudin.


FÖR TIO ÅR SEDAN. Vid 60-årsjubiléet såg det ut så här. Från vänster Nina Norell, Kaisa Rudin, Maria Rudin, Noralin Rudin och Barbro Strömkvist.


JUBILEUMSKAFFE PÅ ALTANEN 1. 70-årsjubiléet på midsommardagen blev välbesökt. Altanen var fullsatt vid jubileumskaffet.


JUBILEUMSKAFFE PÅ ALTANEN 2. Närmast kameran Anita och Rolf Hagberg som har många minnen förknippade med Dönjegården.


JUBILEUMSKAFFE PÅ ALTANEN 3. Anna-Britta Pettersson, 90, dricker kaffe tillsammans med Åke Lindberg.


JUBILEUMSLOTTERI.Jusi Heine och Anette Bjärne köper lotter i jubileumslotteriet i hopp om att vinna ett bänkbord.
Publicerad: 2022-07-10
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
BINGO FÖR EBBE. Ebbe Lindell från Vetlanda fick bingo och en självvald vinst.

Säsongsavslutning i motionsbingon

RÖSTE 29 juni 2022
Försommarens sista motionsbingo gick av den berömda stapeln vid Dönjegården på onsdagskvällen. Det var fint väder, men inte ens tio delagare kunde räknas in. Bland dem som fick en bingorad och därmed även en vinst fanns Ebbe Lindell, som var på besök hos mormor och morfar i Fröste tillsammans med bröderna Malte och Ture samt mamma Kristin.
   I extrachansen vann Yvette Eriksson en påse bullar och ett kakfat.
   I augusti kommer troligen bingon tillbaka, med förhoppning om fler deltagare.
   – Det kanske är svårt att engagera folk nu mitt i sommaren. Man har mycket annat att göra, säger Åse Järpenge.EXTRACHANSVINNARE. Yvette Eriksson med en påse bullar och ett kakfat.
Skottdrama i centrala Hudiksvall
Polis öppnade eld mot attackerande knivbeväpnad man
Till startsidan röste.nu
Till Bygdens Nytt


Till toppen av sidan