Röste.nu – Janne Krantzs show i Dönjegården

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2020 Kamera: Nikon D7000.
REV AV GAMMAL FAVORIT. Här spelar Janne Krantz en av de stora favoriterna från Iggesundsgängets repertoar nämligen ’’Pessimistkonsulten.’’ Publiken i Dönjegården var med på noterna.

Musik, skratt och livets allvar med Janne Krantz
Länge sedan det skrattades så mycket i Dönjegården

RÖSTE 22 februari 2020
Janne Krantz, känd från Iggesundsgänget men nu underhållare i egen regi, intog scenen i Dönjegården i Röste på lördagskvällen. Ett 60-tal personer fick ta del av en tvåtimmars musik- och humorföreställning där musiken varvades med en uppsjö av historier. Men allvaret fanns också med under kvällen.


45 förköpta biljetter och ytterligare 16 på plats, sammanlagt såg 61 personer Janne Krantzs show i Dönjegården. Bygdegårdsföreningen hade ställt fram 80 stolar, men det blev inte riktigt fullt. Janne Krantz, före detta medlem i Iggesundsgänget åren 1973–2003 men numera sin egen med en bejublad turné sedan flera år tillbaka, äntrade scenen under applåder.
  – Hur många här har sett mig förr? blev en av hans första repliker.
  Några räcker upp handen.
  – Ut med er! blev det oväntade svaret.
  Sen drog kvällen igång. Och inte bara det. Historier drogs också, den ena fräckare än den andra, men det gick hem hos publiken utan problem. Bland de första musikaliska inslagen var ett potpurri med Sven-Ingvars-låtar, något som ledde till allsång. Janne Krantz bor numera i Tällberg i Dalarna och där finns en stor skatt av gånglåtar. Ett potpurri sådana blev det lite senare, då han bytt bort gitarren mot en fiol. Likt den numera framlidne danske underhållaren Victor Borge (som tokspelade flygel) vävdes den ena gånglåten efter den andra samman med varandra, bland annat ’’Äppelbo gånglåt.’’
  Kanske kvällens höjdare ändå var när ’’Pessimistkonsulten’’ spelades och publiken sjöng med. Där sjunger man att det är ’’lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall. För om man drömmer om Paris, hamnar man på något vis, lik förbannat i Hudiksvall.’’ Sången är en drift med livets motgångar, att man egentligen inte har något för att man drömmer, det blir ändå aldrig som man planerat eller tänkt sig. Texten står komikern Ronny Eriksson för.


Drabbades av cancer
En annan komposition som blivit mycket uppskattad är ’’Av längtan till dig’’ som Janne själv gjort musiken till, medan Åsa Jinder skrivit texten. Den låg åtskilliga veckor på Svensktoppen med Cajsa-Stina Åkerström. Den fick publiken också höra.
  Showen hade också allvarligare inslag. För tio år sedan drabbades Janne av cancer i halsen och det var tungt och jobbigt. I samband med behandlingarna frågade han sin läkare om han skulle kunna sjunga när han var färdigbehandlad och i bästa fall frisk.
  – Ja det ska nog inte vara några problem, svarade läkaren.
  – Så bra, det har jag inte kunnat förr, svarade Janne och fick en skrattsalva troligen både från läkaren men framför allt från publiken.
  Och mycket riktigt. Janne blev frisk och lusten att jobba vidare blev ännu starkare. Och sången sitter som den ska.
  Efter kaffepauen fortsatte showen en timme till med samma upplägg. Den finstämda ’’Hallelujah’’ av Leonard Cohen och ’’Gunnar Vägman’’ av Dan Andersson, som var önskemål från publiken avslutade en underhållande och begåvad kväll i Dönjegården. Det är länge sedan det skrattades så mycket i Röste. Det borde göras så oftare.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


INSTRUMENTALIST. Janne Krantz behärskar ett flertal instrument, däribland gitarr och fiol. I Dönjegården gav han prov på båda.


PUBLIKEN HADE ROLIGT. Två timmars musik- och humorunderhållning gav långa och härliga skratt.


JANNE KRANTZ PÅ FIOL...


...OCH GITARR. Mellan låtarna drog han roliga och fräcka historier. Han har faktiskt gett ut dem på cd som sålt mycket bra.


UNGA I PUBLIKEN. Bröderna Gustav och Fredrik Modin samt Henke Högman i pausen.


FIKA I PAUSEN. Närmast kameran Ellen Tällberg följd av Bernt Röstberg och Ingrid Eriksson.


FIKAKÖP. Här swishas betalning för fika i pausen. Närmast kameran Margareta och Arne Dahl.

Publicerad: 2020-03-05
Fler nyheter:

’’BANDY, BANDY, SPELA BANDY...’’


Följ Bollnäs GIF hela säsongen på vår bandysajt!

Bollnäs till semifinal efter 5–3 mot VSK
Nu väntar regerande SM-mästarna Villa Lidköping i bäst av fem matcher • ’’Ska bli jävligt kul att få möta dem’’

BILDEXTRA! Segervrål och tårar – se bilderna från Bollnäs seger i ABB Arena

Foto: Pär Nordqvist. Kamera: Nikon D7100.
VINTERN SLOG TILL. Söndag 1 mars kom vintern till slut. Nu går SMHI ut med varning för stora snömängder det kommande dygnet.

SMHI utfärdar snö-varning

Natten mellan onsdag och torsdag väntas upp till 25 centimeter i Hälsingland

Foto: Pär Nordqvist, 2020. Kamera: Nikon D7000.

Föreningsstämma utan middag i Dönjegården

RÖSTE 21 februari 2020
På fredagskvällen (21/2) höll Röste Bygdegårdsförening sin årliga stämma i Dönjegården. Femton personer närvarade under det timslånga mötet. Ordförande Nina Norell omvaldes liksom sekreteraren Åse Järpenge. Valberedningen saknar ledamöter för närvarande.Foto: Skärmdump från SVT:s direktsändning 29 februari 2020.
DE TOG ANDRA CHANSEN OCH GICK TILL FINAL. Anis Don Demina, Paul Rey och Felix Sandman är nu alla klara för final i Melodifestivalen. Mendez och Alvaro Estrella gör dem sällskap.

Favoriterna stod pall i Andra chansen
Startfältet komplett inför lördagens final i Friends Arena

Aftonbladets schlagerkrönikör Markus Larsson:
Vilken underbar gubbkross!
Till toppen av sidan