Röste.nu – Röste.nu-logotype 2018
– Nyheter från Röste i Bollnäs kommun i södra Hälsingland –
Redaktionen nås på 070–365 74 83 eller via e-post: Pär Nordqvist, redaktör

Nyheter 2023
Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
Foto: Pär Nordqvist, 2023. Kamera: Nikon D7100.
STUDENTER FRÅN RÖSTE OCH ÅSBACKA. Jill Åsberg, EK20, och Maja Stigsvala, NaTe20, tog studenten från Hälsingegymnasiet på fredagen. Nu väntar livet runt hörnet.

Hälsingestudenter sken ikapp med solen
Jill och Maja lämnar gymnasiet med glädje och sorg

BOLLNÄS, RÖSTE, ÅSBACKA 9 juni 2023
Efter tre års hårda studier gick eleverna vid Hälsingegymnasiet ut i både solen och livet. Efter utspringet till trädgården på baksidan av skolan fick familj, släkt och vänner chans att gratulera och fotografera. Bland årets studenter hittar vi Jill Åsberg och Maja Stigsvala.


Hälsingegymnasiet är en privat gymnasieskola som bedriver undervisning i gamla sjukhuset i Bollnäs. Ett stenkast bort finns kommunala Torsbergsgymnasiet. Skolorna har studentexamen samma dag, men dock inte samma tidpunkt. Redan 10.00 rusade ett 80-tal jublande glada elever ut från skolan för sista gången.
   I trädgården nedanför togs de emot av föräldrar, syskon, övrig släkt och vänner. Det blev ett enda stort mingelparty i den gassande solen. Bilder och filmklipp lades ut på sociala medier, det skålades i champagne och cider. Alla var så glada.
   Vid 10.40-tiden var minglet över och eleverna samlades på framsidan för avmarsch mot centrum och så småningom Långnäs Folkets Park.


’’Jätterolig studentdag’’
Bland årets nybakade studenter hittar vi två bekanta från Röste och Åsbacka. Jill Åsberg bor i centrala Röste vid Galvån medan Maja Stigsvala huserar i Åsbacka. De båda känner varandra sedan länge. Jill gick Ekonomiska programmet medan Maja valde Naturvetenskapsprogrammet. Båda programmen är förberedande för studier vid universitet. Att läsa vidare direkt efter sommaren är inte aktuellt för Maja.
   – Jag har tänkt jobba ett år innan jag läser vidare nästa höst, säger Maja Stigsvala.
   Hon berättar att dagen varit både rolig och lite jobbig.
   – Det har varit en jätterolig studentdag med champagnefrukost och utspring med klassen. Det var samtidigt väldigt jobbigt att lämna skolan med alla bra lärare och vänner, då jag har trivts väldigt bra, men också kul att få göra något nytt, konstaterar Maja.
   Men allra först väntar en studentresa till Spanien med några vänner och sedan ett sommarjobb.
   För Jill Åsberg är det en liknande framtid som väntar. Studenten var även för henne en mix av känslor.
   – Jag var både glad för att sluta skolan men ändå kände jag sorg att lämna vissa av lärarna som jag har tyckt mycket om och som undervisat mig dessa tre år, säger Jill.
   I sommar ska hon jobba på Max hamburgerrestaurang och umgås med familj och vänner. Planerna för hösten är inte klara ännu. Nej, vem kan ha allt klart för sig efter bara några dagar? Livet är ett komplicerat pussel och våra ungdomar har just börjat lägga det.
   Vid 11.30-tiden anlände studenterna till danspaviljongen i Folkets Park där stipendieutdelning, betyg och förfriskningar väntade. Det blev en ganska lång promenad från skolan i gamla sjukhuset till Långnäs, men den var fylld av glädje, sång och jubel. Bland annat sjöngs gamla Carola-hits, som ’’Tommy tycker om mig’’ och ’’Fångad av en stormvind.’’


Sprang ut klassvis
Ett par timmar senare sprang Torsbergsgymnasiets elever klassvis ut vid skolan där flera hundra föräldrar, syskon och andra samlats i solen. Konfettikanonerna avlöste varandra, hela studenttrappan var täckt av konfetti. Bollnäs Ungdomsorkester spelade upp och ett långt studenttåg bildades. Det avgick punktligt och slingrade sig genom Gärdet, i gång- och cykeltunneln vid Max hamburgerrestaurang och slutligen via Odengatan upp till Onbacken. Där uppe stekte solen ordentligt, så champagnen korkades upp och dracks med stort välbehag.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
TUMMEN UPP FÖR STUDENTEN. Jill Åsberg från Röste hade den rätta känslan redan minuterna efter studentsläppet vid Hälsingegymnasiet.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
DE HAR TAGIT STUDENTEN. Några unga tjejer på väg ut i livet från tre år på gymnasiet. Fy fan vad de är bra!

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
TEKNISKT KUNNIGA. Elever från skolans tekniska utbildning.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
STUDENT-SELFIE. Familj, släkt och vänner tar en selfie med sin student.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
STUDENTER I SLÄNT. Firandet är över. Studenttåget väntar.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
PÅ MARSCH MOT FOLKETS PARK – 1. Studenttåget närmar sig Långnäs.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
PÅ MARSCH MOT FOLKETS PARK – 2. Ett 80-tal elever tog studenten vid Hälsingegymnasiet i år.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
VID DANSBANAN. Studenterna går in i danspaviljongen i Folkets park där betyg, stipendier och andra utmärkelser väntar.

Röste.nu – Nyheter – Hälsingestudenter sken ikapp med solen 2023
STUDENTERNAS SISTA SAMLING. I alla fall som elever vid Hälsingegymnasiet. Magnus Bolinder var konferencier och prisutdelare.

Publicerad: 2023-06-12
Fler nyheter:

Röste.nu – Nationaldagsfirande 2023 – Sverige firades vid Dönjegården
Foto: Pär Nordqvist, 2023. Kamera: Nikon D7000.

Sverige firades vid Dönjegården

RÖSTE 6 juni 2023
Ett 30-tal Röstebor firade Sveriges nationaldag vid Dönjegården på tisdagseftermiddagen. Förutom att nationalsången sjöngs till ackompanjemang av musik ur nya högtalare kunde man få lite motion på fotbollsplanen i form av minimotionsbingo och tipsrunda. Ett trevligt firande men kanske lite få deltagare.

Till toppen av sidan

Tillbaka till nyhetsarkiv 2023
Till startsidan röste.nu
Till Bygdens Nytt