Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
KRÄFT- OCH SURSTRÖMMINGSFEST 2019. Närmare 40 personer deltog vid årets höstfest i Dönjegården. Närmast kameran Sven-Erik ’’Svempa’’ Eriksson och Annette Bjärne.

Mysig höstfest i Dönjegården
Rösteborna åt kräftor, surströmming och korv

RÖSTE 7 september 2019
Den sjätte upplagan av bygdegårdsföreningens kräft- och surströmmings-fest ägde rum i Dönjegården på lördagskvällen. Av de 37 anmälda åt blott elva surströmming. Sill och korv fanns också för de helt oinvigda.


Lite historia: Redan 2001 hölls den första surströmmingsfesten i Dönjegården, i alla fall i bygdegårdsföreningens regi. Dessförinnan är det osäkert om det förekom den typen av evenemang. Rekordåret var 2003 då 70 personer deltog. År 2013 nådde evenemanget botten i antal besökare, då deltog tolv personer. Året därpå infördes den kombinerade kräft- och surströmmingsfesten som genast fick upp antalet besökare till minst det dubbla. Och i år anmälde sig 37 personer och det kom så många också, med något enstaka undantag. Vid 18-tiden öppnade Jessica Nilsson surströmmingsburkarna på altanen, ett uppdrag som är både trevligt och motbjudande på samma gång.
  Ordförande Nina Norell hälsade alla välkomna och festen kunde börja. Det blev köer vid serveringsborden. Majoriteten valde kräftorna. Korv fanns också för barnen. En och annan hade egen mat med sig, det ryktas om en saftig lasagne. På borden fanns kvistar av rönnbär och värmeljus som bidrog till att höja känslan av höst.
  En av gästerna var Ann Göransson.
   – Jag hade jättekul. Det var många år sedan jag kunde delta och det var kul att träffa gamla vänner. En sak som slog mig, visst luktade surströmming värre förr i tiden?

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


HÖSTFEST I DÖNJEGÅRDEN. Sedan 2001 har det ordnats en höstfest i Röste. I början var surströmmingen allenarådande men 2014 kom kräftor in i bilden.


BLANDADE ÅLDRAR. Från tio år och upp till närmare 80. Så stort var åldersspannet. Närmast kameran Inger Norell, Julia Andréasson, Mattias Tegnér och Hugo Andréasson.


HÖSTFEST I DÖNJEGÅRDEN. God mat och gott sällskap. Närmast kameran Wille Wärn, Hugo Andréasson och Kerstin Andersson.


PER, ANN OCH ULRIKA ville dela på allting lika. Det gick ej så bra, för Per han sa: ’’Ger ni mig inte mer kommer jag att skrika!’’


HÖSTFESTEN IGÅNG. Här äts det i alla fall surströmming och från vänster sitter Gert Frisk med sällskap och Annette Bjärne.


VID SURSTRÖMMINGSBORDET 1. Marie Nygårds, Kerstin Andersson och Julia Andréasson.


VID SURSTRÖMMINGSBORDET 2. Nykokt potatis är ett måste till surströmmingen.


KRÄFTAVDELNINGEN. Här finns allt som man kan tänkas vilja ha med kräftor. Staffan Johansson och Alf Bjärne tar för sig.


SOM FLUGOR PÅ EN SOCKERBIT. Vindruvorna var åtråvärda.


UPPLAGT FÖR FEST. Lars Nygårds har här börjat skala kräftor medan hustrun Marie benar surströmmingen.


SKÅL FÖR KRÄFTORNA! Rödorangea och läckra. De är dock inte fångade i Galvån.


SURSTRÖMMING I EN BURK. Doften/lukten slår emot en när man kommer i närheten.


JESSICA ÖPPNAR. Jessica Nilsson tog på sig uppdraget att öppna surströmmingen.

Publicerad: 2019-09-26
Fler nyheter:


Foto: Oskar Jonsson, 2019.
FÖLORADE BOSKAP I VARGATTACK. Vargen har slagit till i Röste, närmare bestämt hemma hos Martin Jonsson, dottern Signe och sambon Viktoria Widlund. De blev av med tre av sina får.

Tre får dödades av varg i Röste
Martin Jonsson och familjen omskakade efter vargattacken: ’’Känns otäckt att det sker så nära inpå’’

RÖSTE 21 september 2019
På fredagskvällen inträffade den tredje vargattacken i Hälsingland på kort tid. Den här gången revs tre får i en hage i Röste till döds. Länsstyrelsen har besökt gården och kan konstatera att det rör sig om en varg. Fårens och gårdens ägare, Viktoria Widlund och Martin Jonsson, känner sig kränkta och chockade över det som hänt.


Hemma hos Martin Jonsson med familj en bit upp efter Åsbackavägen råder dämpad stämning. Tre av familjens får har fått betala med sina liv i en vargattack natten mellan fredag och lördag. Det var sent på fredagskvällen som Martin Jonsson hemma i huset såg en skugga uppenbara sig på husväggen, men gick inte ut och kollade.
  – När jag inte såg något mer lät jag det vara. Men på lördagsmorgonen hittade jag tre döda får i hagen och då slog det mig att det kanske var en varg jag hade sett kvällen innan, berättar Martin för helahälsingland.se och tidningen Ljusnan.
  Fårhagen ligger bara ett 30-tal meter från huset och på lördagsmorgonen kunde han se spår efter en jakt runt ladan och huset.
  – Fåren hade hela bukarna upprivna när jag hittade dem. Det känns väldigt olustigt att sånt här händer så här nära inpå huset, särskilt när man har småbarn som är ute och leker på dagarna, säger Martin. Enligt honom har det under en tid funnits misstankar i byn om att en varg rört sig i närområdet, något som flera bybor uttryckt farhågor för. Det här blev den tredje konstaterade vargattacken i Hälsingland under sensommaren och i september. I slutet av augusti blev en hund blivit biten av en varg i Edsbyn, men överlevde. I början av september hittades två får döda på en gård utanför Alfta.


Konstaterad vargattack
Naturbevakaren Hans Nordin från Länsstyrelsen Gävleborg besökte på söndagen Martins och Viktorias gård och kunde konstatera att det rörde sig om en vargattack.
  – Fåren hade typiska bett av varg och det syntes tydliga spår i hagen också. Det är lätt att tro att det rör sig om samma varg som den som attackerade fåren i Alfta men det är omöjligt att veta. Oftast är det yngre förmågor som gör sånt här, säger Hans Nordin till tidningen Ljusnan.
  Martin berättar att fåren egentligen ligger sambon Viktoria Widlund varmast om hjärtat.
  – De är Viktorias liv och största intresse. Hon vallar dem med hundarna. För någon vecka sedan var de 25 stycken, men en del har skickats till slakt och andra har flyttats till annat bete som tur är. Just nu har vi tre kvar som alltså betar på annan mark, säger Martin Jonsson.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


Foto: Oskar Jonsson, 2019.
HÄR ATTACKERADES FÅREN. Viktoria Widlund begrundar de döda fårens öde i hagen, som ligger bara 30 meter från boningshuset.
Konkurrensverket granskar bandyhalls-planerna i Bollnäs
Lagbrott kan leda till miljonböter för kommunen
Till toppen av sidan