Röste.nu – Ankrace och grill- och familjefest i Röste 2018

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
GRILLNING MED REGNKLÄDER. Lars Nygårds och Hans-Göran Göransson kämpar på med grillningen i det kraftigaste regnväder som drabbat festen.

Regnet öste ner på grillfest i Röste


HIMLEN ÖPPNADE SIG. Här vräker regnet ner vid Dönjegården där grill- och familjefesten pågick. Samtliga grillar måste dras in under tak.

RÖSTE 10 augusti 2019
Att grilla i störtregn, går det? Jodå, det visade sig gå förvånansvärt bra när grill- och familjefesten drog igång på Dönjegården på lördagskvällen. Himlen öppnade sig på vid gavel och det regnade som aldrig förr.


Vid 19-tiden var grillningen i full gång. Det duggade lite lätt inledningsvis, men regnet tilltog mer och mer och till slut var det omöjligt att grilla utan skydd. Grillarna fick dras in till altanen och det utstickande taket fick vara paraply åt grillarna, både de mänskliga och tingen. Regnet fortsatte av och till under större delen av kvällen, vilket lade lite sordin på stämningen. Barnen kunde inte leka lika mycket, men några gjorde ändå ett försök i det plaskvåta gräset, men då kom mamma eller pappa och hämtade in dem och försökte få dem torra om fötterna.
   – Det måste ha kommit minst tio millimeter på kort tid. Det ser man på de våta trädstammarna, konstaterade Hans-Göran Göransson, en av kvällens festdeltagare.


Kolgrillarna kom tillbaka
Trots vädret deltog uppskattningsvis 40 personer. Allt var ju gratis, inget inträde, alla tog med sig egen mat och dryck. En tradition som lever kvar sedan ankracet startade för 13 år sedan. Det var grillfester längre tillbaka också, men då var det samtidigt logdans i Dönjegården. Några år stod bygdegårdsföreningen för både mat, dryck och underhållning, men då tog man entré. Skålboys var ett av banden som underhöll, bland annat 2002.
   I år kom kolgrillarna till användning igen. Förra året var det elgrillar som gällde i eldningsförbudets spår. Men i år kom det riktiga grilloset fram igen, en doft som bara bildas när det grillas traditionellt.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


GRILLFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN 2019. Närmast kameran Eva Sannefur och en pizzaätande Eje Sannefur.


FÖRFEST. Grillmaten är inte klar än, men här är det förfest med Nygårds, Wickbers och Sannefurs.


JAKOB OCH GÄNGET. Jakob Iljegård vid grillen har sällskap av Niklas Larsson, Patric Wickbers och Eric Alfredsson.


GRILLMÄSTARE ILJEGÅRD. Jakob Iljegård grillar åt hela familjen. Ingen annan vågade sig ut denna kväll med tanke på nederbörden.


FLÄSKFILÉ MED MERA grillades och avnjöts sedan på altanen.


BLÖTT UTE, MEN TORRT INNE. Grill- och familjefest med ett 40-tal deltagare på Dönjegårdens altan.


ÖVERBELASTAT. En kaskad av regnvatten ur ett av stuprören vid Dönjegården.


ROLIGT MEN BLÖTT. Det var plaskvått på gräsmattan. Det gillade barnen.


NU ÄR DET ROLIGA ÖVER. Patric Wickbers hjälper sonen Isac ur det blöta. Aldrig bra att bli blötskodd.


FÄRDIGMAT. Någon hade med sig rökt skinka i förpackning och coleslaw. Bara att äta, med andra ord. Vem kan ’’fuskaren’’ vara?


GRILL- OCH FAMILJEFEST PÅ DÖNJEGÅRDEN, 10 AUGUSTI 2019. Före regnet.


VID ORNÄSBJÖRKEN. Grillning pågår. Från vänster Göran Andersson, Urban Wickbers och Eric Alfredsson.


ETT SISTA GLAS? Förhoppningsvis inte. Vinglaset på altanstaketet väntar på sin ägare.

Publicerad: 15 augusti 2019
Fler nyheter:


Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
OVISS FRAMTID. Trots att mark- och miljödomstolen kom fram till att Bergfors kraftstation får fortsätta producera el, är dess framtid oviss då Bollnäs kommun valt att överklaga domen.

Bollnäs kommun överklagar beslut om Bergfors kraftstation

’’Finns brister i verksamheten både miljömässigt och samhällsekonomiskt’’, anser kommunen • Har begärt anstånd för mer detaljer kring överklagan till slutet av augusti

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.

Dags för ankrace!

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
MÅL FÖR ANKOR. På fredagskvällen var målställningen utplacerad i Galvån. Allt är klart för dagens ankrace.

Het dag i svalt väder i Röste

RÖSTE 10 augusti 2019
Anklotterna är slutsåda, målet är riggat och snart är servering och tipsrundor också på plats i Röste. Det är dags för årets ankrace i Galvån, som blir det 14:e sedan starten 2006. Som vanligt är det kontanter som står på spel i ankracet. Första anka att korsa målsnöret ger 5 000 kronor till dess ägare, sedan sjunker prisnivån till 1 000 respektive 500 kronor. Vid 13.15-tiden går starten från Karl-Jans brygga och en knapp halvtimme senare väntas de första ankorna anlända till målområdet.
   I skrivande stund (10 augusti 10.30) är det mulet/disigt väder med 18 plusgrader. Det är med andra ord ganska svalt. Det regnar dock inte, vilket tidigare prognoser siat om. Men kanske denna heta och spännande dag i Röste ger nog värme. På kvällen fortsätter det heta temat då det blir grill- och familjefest på Dönjegården. Ha så kul! Vinn! Grilla gott! Sommarens sista aktivitet måste bli ett minne för höst och vinter.TIPSRUNDA FÖR STORA OCH SMÅ. Åse Järpenge sätter upp frågor. Svaren ska man besitta själv.
Till toppen av sidan