Uppskattad luciatablå på De äldres dag


Foto: Pär Nordqvist
DE ÄLDRES DAG. Ett av långborden vid äldredagen på Dönjegården.LUCIA MED TÄRNOR. Lucian Helen Olsson i mitten och hennes tärnor sjöng vackra julsånger.

Av Pär Nordqvist, 0278–201 46
På söndagen (11/12) var det dags för De äldres dag på Dönjegården i Röste. Det bjöds på julgröt men det mest uppskattade inslaget var nog luciatablån. Rösteungdomar i en åttondeklass på Granbergsskolan lussade.
Eftermiddagen inleddes med glögg och mandel. Besökarna fick ta med sig en kopp glögg från serveringsbordet innan de satte sig vid ett av långborden.
   Så skred luciatåget in i Dönjegården. Det var flickor från en åttondeklass på Granbergsskolan som stod för luciatablån, flera av dem från Röste, bland annat Evelina Habringer och Hannah Körner. Lucian Helen Olsson gick i spetsen med en vacker ljuskrona. Sedan fick publiken ta del av en mycket vacker luciatablå med de mest omtyckta advents- och julsångerna. När luciatablån var slut serverades julgröten. Medan den avnjöts sjöng deltagarna i lucatablån några julsånger till, bland annat Last Christmas och Tänd ett ljus.
   Därefter presenterades vinnarna i Röste Bygdegårdsförenings skink- och baklotteri. Under hösten har flera hundra lotter sålts i Röste. Henrik Lang och Ingvar Hyllsjö från aktivitetskommittén läst upp de vinnande lottnumren och de personer som vunnit. De äldres dag 2005 avslutades med kaffe och pepparkaka samt dragning i det lotteri som föreningen haft under eftermiddagen.

Se fler bilder från De äldres dag
Lilla julafton för centerkvinnorna


Foto: Pär Nordqvist
JULFEST. Bollnäs centerkvinnor hade julfest i Dönjegården.SERVERING. Ingegerd Gustavsson serverar bröd till gröten.


ALLT GICK I DUR. Medlemmar ur Bollnäs Durspelare fanns på plats och spelade.

Av Pär Nordqvist, 0278–201 46
I måndags (5/12) var det dags för Bollnäs Centerkvinnors traditionella julfest, även kallad Lilla julafton. Platsen var Dönjegården i Röste. Ett 20-tal personer deltog vid festligheterna. Även om de flesta var kvinnor hade en och annan man kommit med också. Det serverades risgrynsgröt och skinksmörgåsar och för den musikaliska underhållningen stod medlemmar från Bollnäsbygdens Durspelare. Det blev allsång och bland det som sjöngs fanns ”Drömmen om Elin”, ”I natt jag drömde”, ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Stilla Natt.” Det lottades ut fina priser på entrébiljetterna.
   Lilla julafton har anordnats i cirka 40 år. I början höll man till i Bygdesalen ovanpå Hälsinglands Tidnings redaktion, då under Hilma Rubäcks ledning. Sedan flyttades festen till Pensionat Vågen där den stannade i flera år. På senare år har man hållit till på Kämpens hembygdsgård.
   Förra året valde föreningen att byta lokal och valet föll på Dönjegården. Det slog väl ut så dit återvände festen i år.
Kommunalt bidrag till bergvärme


Foto: Pär Nordqvist
MEDLEMSMÖTE. Inte många Röstebor slöt upp till medlemsmötet på Dönjegården.VÄRMEGRUPPEN. Lennart Persson och Mikael Strandberg representerade värmegruppen och redogjorde för dess resultat.

Av Pär Nordqvist, 0278–201 46
Kommunstyrelsen i Bollnäs beslutade på torsdagen (1/12) att bevilja Röste Bygdegårdsförening ett bidrag på 40 500 kronor så att föreningen kan installera bergvärme till Dönjegården. Till sommaren kan i bästa fall borrningsarbetet påbörjas.
Röste Bygdegårdsförening har länge kämpat med skyhöga räkningar för den med olja uppvärmda Dönjegården. Föreningsekonomin tillåter inte fortsatt oljeeldning på sikt. Det har länge förts en diskussion i föreningen att hitta en alternativ värmekälla. En särskild värmegrupp bildades för att utreda vilket alternativ som skulle passa Dönjegården bäst. Tidigare i höst redovisade värmegruppen vad den kommit fram till vid ett styrelsemöte. I onsdags (30/11) hölls ett medlemsmöte på Dönjegården där beslut i frågan skulle fattas. Till mötet kom i huvudsak styrelsefolk, bara några få intresserade bybor anslöt sig. Detta trots att annonser om mötet gått ut i det lokala bygdebladet och i lokaltidningen två veckor före mötet.
   Vid mötet redogjorde före detta ordföranden Lennart Persson och kommunens tekniske chef Mikael Strandberg för det resultat som värmegruppen kommit fram till. Anbud från fyra rörfirmor har kommit in.
   – Gruppen har efter bästa förmåga granskat innehållen i anbuden och valt att gå vidare med ett av anbuden på 135 000 kronor, övriga anbud var högre, sade Lennart Persson.

Andra alternativ
   – En bergvärmeanläggning kan innebära en reducering av nuvarande energibehov med uppskattningsvis två tredjedelar. Värmegruppen har också tittat på andra värmealternativ än bergvärme, som till exempel flis- eller pelletseldning och jordvärme. Det bedömdes inte vara några realistiska alternativ för föreningen, fortsatte Lennart Persson.
   Efter att värmegruppen redogjort för projektet beslutade mötet enhälligt att gå vidare i ärendet. Nästa steg blir att skicka in ansökan om bidrag till Boverket. Om allt går i lås kommer föreningen att få 80 procent i bidrag från kommunen och Boverket. På torsdagen beslutade kommunstyrelsen att bevilja ett 30-procentigt bidrag till projektet. Det innebär att kommunen bidrar med 40 500 kronor. Det kommunala bidraget är en förutsättning för att föreningen ska kunna få statliga bidrag till investeringen. Bidraget från Boverket är på 50 procent av kostnaden. Ansökan till Boverket ska skickas in så fort som möjligt och beviljas den får föreningen ytterligare 67 500 kronor. Sedan återstår 20 procent, eller 27 000 kronor, som föreningen måste bekosta med egna medel. Olika finansieringsalternativ diskuterades på medlemsmötet.
   Ordföranden Nina Norell tror att föreningen kommer att ro i land med värmekonverteringen.
   – På något sätt ska vi väl få ihop pengar, vi får vädja till Rösteborna att hjälpa oss med frivilliga bidrag eller ta ett lån, säger hon. Någon gång till våren eller försommaren kan arbetet med att borra efter värme i bästa fall påbörjas.
   Vid mötet beslutades också att föreningen ska anta nya stadgar, de nuvarande är från 1996. Frågan om de nya stadgarna ska behandlas vid årsmötet i februari.
Fler nyheter:
Röste och Norrborn blev utan vatten
Vilket badäventyr i Sandviken!

Så når du Röste Bygdegårdsförening:
Postadress:
Röste Bygdegårdsförening c/o Nina Norell
Röste Träskrinnsbacken 1545
821 94 Bollnäs
Telefon: 0278–203 54 (Nina Norell).
E-post: rostebygdegardsforening@passagen.se

Dönjegården: 0278–200 90.
Hyra Dönjegården? Kontakta Eva Zetterlund, tfn 0278–200 78.

Webbansvarig: Pär Nordqvist

hit counters
PeoplePC Accelerated ISP Access
Antal besökare sedan 20 juni 2005.