Röste.nu – Röste.nu-logotype 2018
Nummer 4 – december 2022

Ordföranden har ordet
Tomtekvällen återvänder lagom till jul

Hej igen, läsare och medlemmar!
Det har blivit vinter på sistone. Frågan är hur länge. Det har en tendens att töa mer än att frysa, men så har det varit i många år. Vintern kommer senare nu än förr. Vad det kan bero på tar vi en annan gång.

Hänt sedan sist
Sist vi kom ut var i slutet av augusti, då vi i all hast fick byta tryckeri när kommuntryckeriet på Heden ”pausats” på obestämd tid. Där har vi tryckt tidningen i nästan 20 år. Det blev en väldig brådska eftersom ingen av oss visste om det. Tidningen trycktes då hos Bok & Tryck. Vi hann få ut den till kräft- och surströmmingsfesten, som ägde rum i Dönjegården den 2 september. Jag var där och bland annat fotograferade, eftersom redaktör Nordqvist satt i coronakarantän. Det kom 35 personer som njöt av surströmming och kräftor, vilket var mer än dubbelt så många som 2021. Det tackar vi för.

   I början av oktober inträffade en buskörning på fotbollsplanen vid Dönjegården med resultat ni kan se på sidan 3. Tråkigt när sådant händer. Vi valde att polisanmäla, eftersom det är andra gången i år. Det var lättare sagt än gjort att polisanmäla. Man fick sitta i telefonkö i ett par timmar vid varje försök på 114 14, eller så kunde man anmäla via webben. Det gick bättre. Vi hoppas att gräsmattan får vara i fred framöver, det borde inte bli något tok under vintern. Sedan får vi ta hand om skadorna till våren.

   Sista lördagen i oktober hade vi kulturdag med diverse aktiviteter och försäljning av egenfabricerade hantverk, honung och konstverk i Dönjegården. Jag tycker att det blev en lyckad dag med många besökare i blandade åldrar. Vi visade även den så kallade jubileumsfilmen, om bygget och invigningen av Dönjegården 1951 och 1952. Den visades första gången vid 70-årsjubiléet i somras och var en gåva från Lars-Holger Röstlunds dotter Lena. Den finns för övrigt att köpa på USB-minne för 150 kronor. Kontakta mig på 0278–200 90 om ni är intresserade. Det går att titta på den i datorn eller eventuellt platt-tv:n. Observera att den saknar ljud, så skruva inte upp ljudnivån så att det blir en ljudchock nästa gång.

   Under kulturdagen ansvarade Bengt Tegnér och Göran Andersson för kolbullarna. Bygdegårdsföreningen riktar ett stort tack till dem för ett utmärkt arbete.

Det händer i Röste i vinter
På Nobeldagen lördag 10 december blir det grötfest med Luciatablå och skinklotteridragning i Dönjegården. Vill du vara med ska du anmäla det till mig senast 8 december, 0278–200 90.

   Det är fyra år sedan det var tomtekväll. Vi slutade med den eftersom det kom så få barn den gången, bara sex stycken plus föräldar. Nu gör vi ett nytt försök, då antalet (små)barn i byn ökat och vi tror att intresse finns. Söndag den 18 december klockan 17 är alla välkomna till årets tomtekväll vid Dönjegården.

   När jul- och nyårshelgerna ligger bakom oss är det dags för julgransplundring lördag 7 januari 2023. Förra året ställdes den in på grund av nya coronarestriktioner, men nu ska det bli roligt att avsluta julen traditionsenligt igen. Tomten kommer också
   Då önskar jag alla läsare och medlemmar God Jul och Gott Nytt År!

Nina Norell
ordförande för Röste Bygdegårdsförening


Röste.nu – Röste.nu-logotype 2018
– tidning för Röste utgiven av Röste Bygdegårdsförening
Utgivningsplan: Januari, maj, augusti och november.
Ansvarig utgivare: Nina Norell
Redaktör: Pär Nordqvist
Upplaga: 320 exemplar
Har du nyhetstips? Ring 070–365 74 83.
Bygdens Nytt ansvarar ej för icke bestält insänt material. Tidningen arkiveras digitalt.

Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida