Röste.nu – Bygdens Nytt-logotype 2018
Nummer 3 – augusti 2023

Nyheter
Röste.nu – Nyheter – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2023
Foto: Pär Nordqvist, 2023. Kamera: Nikon D7000.
NATIONALDAGSFIRANDE I RÖSTE. Dönjegården var som vanligt platsen för firandet.

500-årigt Sverige firades vid Dönjegården

RÖSTE 6 juni 2023
I år var nationaldagsfirandet lite speciellt. Sverige firade 500 år som självständig nation samtidigt som det var 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Västerås 6 juni 1523. Nationalsången från 1844 med text av Rickard Dübeck sjöngs till streamat komp.


Nationaldagen inleddes som vanligt med flagghissning vid Dönjegården klockan åtta, i år med ny lina i flaggstången. Fem timmar senare drog firandet igång. Nationaldagskaffe på altanen, minimotionsbingo och några minuters giv akt-känsla under framförandet av nationalsången kan firandet sammanfattas med. Svenska flaggan är alltid i centrum för firandet, vår blågula nationssymbol. Det finns en hel del historier kring hur man gjort bort sig vid hissandet av flaggan. Bengt Tegnér minns en från värnplikten på 1970-talet.
   – En av mina lumparkompisar skulle hissa flaggan en tidig morgon, men för att vara rolig hissade han flaggan för oljebolaget BP i stället. När sedan alla muckade fick personen i fråga sitta kvar i tre månader och skaka galler för tilltaget, något som varken han eller vi övriga såg komma, berättar Bengt. Sen är det allmänt känt att flaggan inte får nudda marken vid hissning eller halning, vilket blir svårt om man är ensam vid flaggstången.
   Minimotionsbingon med tipsrunda var det som höll igång firandet. Någon frågade hur många hundratusen man kan vinna, och det krassa svaret blev 300 kronor, såvida man själv inte lade till några nollor. En bana med stolpar hade ställts ut på fobollsplanen och här kunde man vinna pengar eller svara på frågor, om man var barn. Vann gjorde Inger Hedblom som valde en godispåse till barnbarnen.
   Nationalsången sjöngs till ackompanjemang av streamad musik från Dönjegårdens stora sal.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83

Röste.nu – Nyheter – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2023
NATIONALDAGSKAFFE PÅ ALTANEN. Röstes firande fyllde 18 år sedan starten 2005 medan Sverige firade 500 år.

Röste.nu – Nyheter – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2023
NATIONALSÅNG. Anna Nygårds med pappa Lars och mamma Marie samt Alice Zetterlund sjunger ’’Du gamla, du fria.’’

Röste.nu – Nyheter – Nationaldagsfirande vid Dönjegården 2023
MINIMOTIONSBINGO OCH TIPSRUNDA. Här kan vuxna vinna på bingon och barnen svara på tipsfrågor. Från vänster Frida Lindberg med sonen Tage och mormor Annelie med barnbarnet Cleo. Vid häcken Elisabeth Bäckebjörk med sonen Petter.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytt nr 3 2023
Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida