Nummer 3 – augusti 2022

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
SVERIGEMÄRKTA SERVETTER. Blågula flaggor på servetterna vid nationaldagsfirandet i Röste.

Nationaldag för stora och små
Sverige firades vid Dönjegården för 16:e gången

RÖSTE 6 juni 2022
Dagen började med flagghissning vid Dönjegården klockan åtta. I samma veva gjordes de sista förberedelserna inför årets nationaldagsfirande, som blev det första sedan 2019 på grund av pandemin. Minimotionsbingo, gnuggisar och nationaldagskaffe var populära inslag.


I år var det för övrigt 40:e gången som Sverige firar nationaldagen officiellt. År 1983 föddes den ur den tidigare Svenska flaggans dag, som firats sedan 1916. Och 2005 blev den helgdag på bekostnad av annandag pingst. Kanske börjar svenskarnas stela inställning till nationaldagen att luckras upp. Men blir det någonsin som i Norge? Troligen inte.
   Vid Dönjegården blev det 16:e gången som nationaldagen firades, då med coronaåren 2020 och 2021 borträknade.
   I år fanns det lite av varje att göra vid Dönjegården. Det var planerat att ett fordon från räddningstjänsten i Bollnäs skulle vara på plats och visa upp sig, men det fanns inget fordon över sedan behoven vid Långnäs firande tillgodosetts. Sedan måste ju en del fordon vara i beredskap.
   Barnen fick trösta sig med låtsastatueringar, så kallade gnuggisar. De är väldigt lika riktiga tatueringar, men kan tas bort när som helst. Det var en hel del barn som valde motiv och fick det applicerat av någon som tryckte en fuktig duk mot huden. Vidar Groth valde ett motiv med ett svärd. Både han och mamma Malin tyckte att det var en häftig gnuggis.


Kaniner och nationalsång
Lite längre bort på fotbollsplanen fanns en liten hage där två kaniner huserade. Det var Ninni Heinlaid, Röste, som ställt ut sina djur för allmän beskådan. John Nygårds, 2 år, fascinerades av kaninerna under promenaden tillsammans med mamma Elin, morfar Lars och mormor Marie. Promenaden var en kombinerad motionsbingo och tipsrunda – spel och kunskap i ett. Tipsrundan var dock enbart för barnen.
   Några av de gula ankraceankorna flöt omkring i en uppblåsbar pool, från vilken barnen fick fiska upp dem med en håv. Efter två fångade ankor fick de välja ett valfritt pris.
   På altanen tog Leif Johnsson ton och ett fåtal firare sjöng nationalsången ’’Du gamla, du fria’’ till hälften.
   Med tanke på konkurrensen från Kolgården på Långnäs blev firandet i Röste lyckat. Ett 50-tal personer deltog i den varma junisolen vid bygdegården.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


NATIONALSÅNG PÅ ALTANEN under ledning av Leif Johnsson (mitten).


JOHN OCH KANINERNA. Lille John Nygårds, 2 år, gillade kaninerna som fanns att titta på vid kanten av fotbollsplanen.


VIDAR FÅR EN GNUGGIS. Det kändes ingenting när Vidar Groth fick en gnuggis på armen efter att ha valt motivet själv.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida