Nummer 3 – augusti 2022

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2022. Kamera: Nikon D7000.
MIDSOMMARFIRANDE VID DÖNJEGÅRDEN 2022. Dans runt midsommarstången. En mycket varm midsommarafton med gassande sol.

Hett och svettigt på midsommar
Välbesökt firande vid Dönjegården

RÖSTE 24 juni 2022
Har det varit så varmt en midsommarafton? Solen gassade och det var minst 25 grader i skuggan när midsommarfirandet drog igång vid Dönjegården. Tre år sedan sist det firades. Det blev ett välbesökt firande med omkring hundra besökare, som dansade kring midsommarstången och festade på rulltårta.


Under både 2020 och 2021 hindrades midsommarfirandet av coronapandemin. Vid midsommar förra året var Dönjegården helt stängd. Men nu i år blev det åter möjligt att fira den traditionsbundna storhelgen. Kvällen före lövades midsommarstången vid Dönjegården så att allt var färdigt när det var dags för resning. En lite ovanligare ankomst till firandet stod Dan Svensson med familj för. Hustrun Hanna Svensson och barnen Zelda och Nike kom sittandes på en soffa i skopan på Dans traktor.
   I köket rådde febril aktivitet. Rulltårtsbakelsen, som blivit en tradition att servera i midsommar, tillverkades. Grädde, jordgubbar och själva råvaran lades på brickor som levererades ut på altanen. Det var en strykande åtgång.
   Dansen kring midsommarstången började. Ett ljudspår från en Bosse Larsson-inspelning blev det som dansarna följde med klara och tydliga instruktioner om dansens olika moment. Tomas Frisk var lekledare på plats. På grund av värmen blev dans- och lekpasset kortare än planerat.
   En stund senare dök en ung kvinna upp med en påse innehållande glasspinnar. Barnen kom springande så fort ordet glass uppfattats. Elefanten då? Den hade hälsoproblem i år, måste vila.
   Uppskattningsvis deltog mellan 80 och 100 personer och det är bra med tanke på att 2022 var första året med midsommarfirande efter coronapandemin.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


DANS OCH LEKAR under ledning av Tomas Frisk.


SOMMARMYS. Helene Sundström med barnbarnen Scott och Alva på Dönjegårdens altan.


ORIGINELL TRANSPORT. Hanna Svensson och barnen Zelda och Nike kom i maken Dans traktorskopa.


DANSEN GÅR. Från vänster Anders, Emma-Lee, Ymer, Helene och Alva – alla med efternamnet Sundström.


’’RAKETEN.’’ Avslutning på lekarna. I mitten Henrik Olofsson med systern Annelie, Rickard Gustafsson och Kåre Magnusson.


GLASS TILL BARNEN. Julia Andréasson delar ut glass till alla barn. Elefanten, som brukar närvara, var inte i form denna gång.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida