Nummer 1 – februari 2020

Nyheter

Foto: Pär Nordqvist, 2019. Kamera: Nikon D7000.
GRÖTFEST I DÖNJEGÅRDEN. Risgrynsgröt/julgröt med socker, kanel och kylskåpskall mjölk. Från vänster Ingegerd Gustafsson, Karin Karlsson, Inga-Lill Gustafsson och Ingemar Gustafsson.

Försmak på julen i Dönjegården
Grötfest och luciafirande satte fart på julstämningen

RÖSTE 7 december 2019
Mellan 25 och 30 personer deltog vid årets grötfest i Dönjegården. Vid 14-tiden på lördagen började gästerna komma. Innan gröten serverades kom lucia på besök. Eftermiddagen avslutades med dragning i skinklotteriet.


Det var sådär med julstämningen utanför. Ingen riktig vinter, lite snö här och där bara. Men det kom folk ändå till grötfesten. Glögg med mandel och russin fanns framställt på bordet vid entrén, liksom en kartong med nytryckta Röstealmanackor för det nya decenniets första år. Antalet som swishar inträdesavgiften har ökat på senare år och denna gång var det säkert hälften som löste inträdet så. Även almanackan kunde man köpa via några knapptryckningar på mobilen.
  Även i år var det svårt att hitta barn som ville lussa. De som bokats drabbades av plötslig sjukdom och situationen fick lösas på annat sätt. Hanna Alfredsson iklädde sig luciadräkten med krona och midjeskärp. Hennes son Elis var tomte. Det var flera som valde det, bland andra Julia Sanna och barnen Nelly, Sixten och Algot. Fyra tomtar, alltså. En kombination av tomte och luciatärna var Emma Jonsson. En pepparkaksgubbe var också med. Han hette Melker. ’’Liten tomte tittar ut/I ett hus vid skogens slut’’ var första sången som framfördes vid scenen. Gullighetsfaktorn var hög. Det var flera som tyckte det var ett av de gulligaste luciatåg de någonsin sett.
   Efter en ganska kort luciatablå dröjde det inte längre förrän skinksmörgåsar och julgröt stod på borden. Åse Järpenge var servitris och kökspersonal tillsammans med Anita Bodin. Risgrynsgröten var som vanligt hemkokt, i år spetsad med grädde, vilket gav en mer lyxig konsistens och smak.


Redaktören vann
Grötfesten avslutades med två lotteridragningar. Den första gällde festens lotteri med skänkta vinster med jultema. Sedan följde det som många väntat på – dragningen i skinklotteriet. Anita Bodin och Åse Järpenge sprättade kuvertet med dragningslistan och läste upp resultatet, Förstapris gick till Linda Friberg, Lottefors, som vann skinka och charkvaror för 450 kronor. Andrapriset knep Roger Rönn i Fröste som får mat för 400 kronor. Sist, men inte minst, vann författaren till denna text tillika redaktör för Bygdens Nytt tredjepriset till ett värde av 250 kronor. På måndagseftermiddagen (9/12) kördes vinsterna ut till vinnarna av ordförande Nina Norell.

PÄR NORDQVIST
070–365 74 83


FAMILJÄR LUCIATABLÅ. Från vänster Emma Jonsson med barnen Julia och Melker, Jakob Iljegård med Sixten, Algot och Nelly och längst bort Elis Alfredsson med mamma Hanna.


PEPPARKAKSPOJKE. Lille Melker Tranevall, snart 2, var iförd pepparkakskläder, troligen för första gången.


’’SMÖRGÅSAR, VARSÅGOD!’’ Åse Järpenge serverar skinksmörgåsar till Alf Bjärne.


FAMILJEFEST. Pappa Jakob hjälper sonen Algot lite medan Sixten och Nelly klarar sig själva. Närmast kameran mamma Johanna.


SWISH-BETALNING. Det blir allt vanligare att man swishar inträdesavgiften. Det gjorde Staffan Johansson och Sven-Erik ’’Svempa’’ Eriksson. I mitten Eivor Jahnson.
Till toppen av sidan

Tillbaka till Bygdens Nytts startsida
Till Röste.nu startsida