– Nyheter från Röste, Bollnäs, Sverige och världen –

Nyheter från andra orter än Röste utgörs av länkar till de stora nyhetssajterna som vi bevakar varje dag. Redaktionen finns i byn Röste utanför Bollnäs i Hälsingland. Det är Röste Bygdegårdsförening som är huvudman bakom sajten.
Vad vill du läsa om här och i Bygdens Nytt? Har du nyhetstips? Ring 070–365 74 83 eller mejla redaktionen på nyhetstips@roste.nu. Passa även på att mejla RBF Dina åsikter eller evenemangstips!


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
SNÖRIK ISBANA. Så här såg det ut på isbanan den 11 april. Inte läge för någon majkase, direkt.

Snön sätter stopp för majkasen – men Valborg blir det ändå

RÖSTE 16 april 2018
Den snörika vintern har fått våren att dra ut på tiden. Det är ovanligt att det ligger kvar så här mycket snö i mitten av april. På isbanan vid Dönjegården är det flera decimeter som inte töat bort och Valborg närmar sig. Det innebär att årets Valborg får firas utan kase i år.


Röste Bygdegårdsförening har inte haft någon is på isbanan denna vinter och således inte heller hållit den fri från snö. Nu är det så pass mycket på både isbanan och i nedfarten att det är omöjligt att köra ner material till en majkase.
   – Lyckas man mot förmodan komma ner med bil och släp, lär man inte komma upp, säger ordförande Nina Norell. I nedfarten ligger en rejäl snövall som har packats ihop och är hård som ett golv. Det är inte aktuellt med någon snöröjningsinsats, tiden är för kort, marken hinner inte torka upp. Det innebär att det inte blir någon stor traditionell majkase på Valborgsmässoafton, men föreningen planerar att tända eldar på annat sätt, i mindre format.
  – Vi får se vad det blir, det är inte riktigt klart än, men på något sätt ska våren hälsas välkommen, säger Nina Norell.
   Förutom det så blir det dragning i kontantlotteriet och försäljning av korv och fika på Dönjegårdens altan. Under första veckan i maj är det nedmontering av sargen och vårstädning av gården som står på schemat. Sargen ska läggas på lager efter 35 år. Det är oklart om det blir någon mer is, intresset är inte längre på topp.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


INSNÖAD NEDFART. Den lilla backen ned till isbanan är helt insnöad. Här kan man åka kälke!

Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon Coolpix S6600.
TEMPO STÄNGER. Livsmedelsaffären Tempo, som funnits i centrala Bollnäs sedan 2005, har gått i konkurs efter en längre tids olönsamhet. Tempo är den sista renodlade livsmedelsbutiken mitt i stan och många äldre får nu svårare att handla. Det är inte klart än vad som händer med lokalen. Eventuellt kan en ny affär ta över.

Livsmedelsaffär i Bollnäs centrum i konkurs

Utförsäljning på Tempo • Äldre drabbas när sista matvarubutiken stänger

Foto: Ann Zewgren, 2018. Kamera: Mobilkamera.
TEAM MÅNS HEDBERG. OS-aktuelle Bollnäsåkaren Måns Hedberg och hans team stod för en fin insats i Appertiff-slaget i Bollebacken.

Appertiff-slaget i Bollebacken

BOLLEBERGET/RÖSTE 30 mars 2018
På långfredagen var det dags för den andra upplagan av Appertiff Teambattle i Bollebacken, i år med internationell touch. Åkare från USA, Tyskland och Island fick en ny upplevelse i Sverige och amerikanerna var mycket nöjda med tävlingen. 170 åkare i en härlig åldersblandning susade nedför de preparerade backarna.


De 170 deltagarna var uppdelade i 30 lagkonstellationer. Fantasin hade inga gränser när det gällde utklädnader. Ett tomtelag blev en av tävlingarnas höjdpunkter, de var lite tidigt ute kanske. De lokala OS-åkarna var på plats. Både Måns Hedberg och Niklas Mattsson, som deltog i vinter-OS i Pyeongchang i februari tävlade även här, liksom Magnus Granér som vann X-games förra året. Måns Hedberg kraschade otäckt i kvalet i OS och fick avbryta tävlingen i Sydkorea, men har repat sig och kan tävla igen.
  De internationella åkarna hade inga problem att bli vän med banor och hopp. Ett lag kom från Utah i USA och var tillfälligt i Sverige och passade på att åka till Bollebacken, skriver tidningen Ljusnan. Marcus Lundh på Appertiff workshop säger till tidningen:
   – Amerikanarna tyckte att det var helt sjukt bra stämning och park. Det betyder mycket för oss, för de är ju mer vana.
   Hökarängen från Stockholm segrade i år igen. Laget har många professionella åkare och gjorde riktigt bra ifrån sig i Bollebacken.
   Finalen blev en blöt historia när den 25 meter långa poolen öppnades. Det gällde att ha så pass hög fart att man gled så långt som möjligt över vattnet utan att ramla, men det var det få som klarade, de flesta fick ett vårvinterbad.
  Uppskattningsvis fanns omkring tusen personer i publiken. Parkeringarna vid Bolleberget var helt fyllda. Ett perfekt vårvinterväder gjorde sitt till.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


OS-STJÄRNANS PAPPA. Med armarna i luften ser vi Mats Frisk, före detta Röstebo,
och för övrigt pappa till framgångsrike Måns Hedberg.FANCLUB OCH PUBLIK. Storpublik hade kommit till Bollebacken i strålande sol för
att se tävlingarna. Närmast kameran ser vi Lizen.


Foto: Pär Nordqvist, 2018. Kamera: Nikon D7000.
MARKUNDERSÖKNINGAR VID RIKSVÄGEN. Under vintern har Trafikverket haft en terränggående borrbandvagn ute längs riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta fär att undersöka markförhållandena inför kommande upprustning av sträckan.

Geologiska undersökningar inför vägåtgärder

RÖSTE 22 mars 2018
Trafikverket planerar att bygga om riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta för ökad säkerhet och bättre standard. Det är problem med sikten längs sträckan, som gör att bland annat omkörningar är riskabla. I vinter har geotekniska arbeten längs sträckan utförts i syfte att förbereda för de kommande insatserna, som ligger ungefär ett år framåt i tiden.


Att riksväg 83 mellan Bollnäs och Vallsta behöver en upprustning har diskuterats på politisk nivå och bland myndigheter i årtionden. Under åren har flera åtgärder gjorts, med bland annat fartkameror och flyttade utfarter. Bland annat flyttades utfarten från Fröstevägen i Norrborn längre söderut för att förbättra sikten. Det skedde 1994. Fyrvägskorsningen i Röste breddades med vänsterfil och en ny vägbro kom på plats under 1987 och 1988. Det är alltså 30 år sedan i år. Flera olyckor har inträffat de senaste åren i just Röstekorsningen, senast 2014. Hastigheten har sänkts till 60 kilometer i timmen, men vägen är jämn och fin på just den sträckan och inbjuder onekligen till betydligt högre hastigheter.
   I höstas lades ny asfalt på sträckan Bollnäs–Lottefors, som var väldigt sliten. Men mycket mer kommer att hända framöver. De kommande åren ska flera tunga åtgärder utföras längs vägen, som bedöms vara en av Sveriges farligaste. Inför kommande insatser håller Trafikverket på att undersöka markförhållandena vid sidan av vägen. I Röste jobbade ett team några dagar i mitten av mars med en terränggående borrbandvagn, som plöjde sig fram genom den tjocka snön på åkrarna.
   – Vi borrar i åkerjorden för att se hur förhållandena är. Efter genomförd sondering återfylls hål och gropar med ursprungligt material. Bitvis sätter vi även ned uppstående rör för kontroll av grundvattenförhållanden, säger Mikael Andersen-Storm, projektledare på Trafikverket.
   Man kommer också att göra detaljstudier av buller och utifrån resultaten av dessa gör man bedömningar om bullerdämpande åtgärder ska genomföras. Även behov av viltstängsel kommer att utredas. Enligt information som gått ut till alla markägare från Trafikverket ska ett informationsmöte hållas i maj om läget i projektet. Under sommaren ska vägplanen ställas ut för granskning, men före det ska myndigheter, markägare och allmänhet ha möjligt att lämna synpunkter.
   Tidigast under 2019 kommer byggstart att ske och projektet beräknas vara i hamn 2023. Några av de större insatserna blir byte av järnvägsport i Växsjö, upprustning av busshållplatser, byggande av gång- och cykelpassager och cykelbanor samt minska antalet utfarter.

PÄR NORDQVIST
070-365 74 83


BORRBANDVAGN I ARBETE. Den djupa snön var inget hinder för undersökningarna.
Sjukvårdspartiet om avhoppet: ’’Bra att han lämnar’’

Henrik Olofsson (SVP) lättad över att den åtalade före detta Sverigedemokraten avsäger sig politiska uppdrag
• ’’Hade aldrig valts in om vi vetat’’

I dag:
Olaus och Ola är dagens namnsdagsbarn

Kalender: April 2018


Så når du Röste Bygdegårdsförening:
Postadress:
Röste Bygdegårdsförening c/o Nina Norell, Röste Träskrinnsbacken 1545, 821 94 Bollnäs
Telefon: 0278–200 90
E-post: roste@roste.nu
Bankgiro: 5877–8143
Uthyrning av Dönjegården: Kontakta Nina Norell, tfn 0278–200 90.

Webbredaktör: Pär Nordqvist

Till toppen av sidan


Amazing Web Counter
X Box Game Rentals
Antal besökare sedan 14 april 2007